Videospeler inladen...

Waarom zijn bijen zo belangrijk? "Ze zorgen voor 250 miljoen euro extra per jaar"

Wist je dat er in West-Vlaanderen 170 verschillende bijensoorten zijn? En dat dat een vierde méér is dan specialisten dachten? Dat hebben ze ontdekt tijdens het "Kruisbestuivers"-project: een project om bijen beter te beschermen. Waarom die beestjes bescherming nodig hebben, legt bijenexpert Jens D'Haeseleer uit in "Laat".

"Bijen zorgen voor 250 miljoen euro per jaar aan extra economische waarde," zegt Jens D'Haeseleer, een bijen-specialist van Natuurpunt. Om dat te berekenen wordt gekeken naar de fruitteelt in ons land en in hoeverre de bestuiving van die vruchten afhankelijk is van bijen.  

Fruitteelt is maar één voorbeeld dat het belang van die bestuiving illustreert. 80 procent van de wilde planten is afhankelijk van bijen om zich voort te planten, zegt D'Haesleer. Op die manier zorgen de beestjes ook voor biodiversiteit. Om dat in stand te houden, is zo'n veelheid aan verschillende bijensoorten belangrijk, legt D'Haeseleer uit.

BEKIJK - Jens D'Haeseleer van Natuurpunt legt uit hoe verschillende bijensoorten elkaar aanvullen

Videospeler inladen...

Niet enkel een goed-nieuws-show

Er zijn 400 bijensoorten in ons land. Dat klinkt als goed nieuws, maar de bijen hebben het moeilijk. De laatste 40 jaar verdwenen zo'n 45 bijensoorten. Vooral de honingbij haalt daarbij regelmatig het nieuws. En dat inspireerde chocolatier Dominique Persoone om zelf te beginnen als imker. 

BEKIJK - Dominique Persoone is dankzij zijn zoon begonnen als imker:

Videospeler inladen...

#MaaiMeiNiet: een gedekt tafeltje voor de bijen

Moeten we allemaal imker worden om de bijen te redden? "Neen, en dat antwoord zal je misschien verbazen", zegt D'Haeseleer. "Het is veel belangrijker om met z'n allen veel voedsel te voorzien voor bijen. Niet enkel voor honingbijen, maar voor alle soorten bijen." Een goed idee is bijvoorbeeld meedoen aan #MaaiMeiNiet en je tuin even te laten verwilderen. "Op die manier voorzien wij een gedekt tafeltje voor alle bijensoorten."

Ondergronds nestelen

Slechts 20 procent van de bijensoorten nestelt trouwens bovengronds. Voor hen zijn bijvoorbeeld "bijenhotels" een oplossing. Maar de overige 80 procent nestelt onder grond. "Voor hen is het belangrijk dat we ook wat open plekjes bodem behouden", zegt D'Haeseleer. Ontharden is daarom belangrijk volgens hem: "De terrastegelbij bestaat niet, de zandbij wel. En die heeft uiteraard zand nodig."

Bijzondere bijennamen

Zandbij, blauwzwarte houtbij, maskerbij... Aan gekke namen geen gebrek wanneer het gaat over bijensoorten. Die kunnen verwijzen naar de planten waar ze van houden of waar ze leven. 

BEKIJK - D'Haeseleer over hoe soorten aan hun naam komen:

Videospeler inladen...

BEKIJK - Het volledige gesprek met Jens D'Haeseleer in "Laat"

Videospeler inladen...

Meest gelezen