Stad Oudenaarde

Oudenaarde stuurt mobiliteitsplan bij: "Misschien voeren we het zelfs af"

De stad Oudenaarde gaat het circulatieplan in de buurt van het station en in deelgemeente Bevere aanpassen. Dat circulatieplan werd twee weken geleden ingevoerd, maar er duiken te veel verkeersproblemen op. Vandaag worden de verkeerslichten anders ingesteld, maar er zullen wellicht nog andere aanpassingen volgen.

Twee weken geleden introduceerde de stad Oudenaarde een nieuw circulatieplan in de stationsbuurt en in deelgemeente Bevere. Dat plan zal nu alweer aangepast worden, omdat er te veel kritiek op komt. "Het is belangrijk om de mening van de bevolking ter harte te nemen. Die mensen zijn tenslotte ervaringsdeskundigen, zij komen er dagelijks mee in aanraking", stelt schepen van Mobiliteit Peter Simoens (Open VLD).

Verkeerslichten en verder overleg

"Vandaag gaan we de tijdsinstelling van de verkeerslichten opnieuw aanpassen aan een belangrijk kruispunt: Gentstraat - Doornikse Heerweg", vertelt Simoens. "De drie lichten hebben nu elk 20 seconden groen, maar dat is niet evenredig. De kanten waar er meer verkeer is, gaan we nu 30 seconden groen geven, om de drukte te verminderen."

Het circulatieplan is geen heilige koe waar niet aan getornd mag worden
Schepen van Mobiliteit Peter Simoens (Open VLD)

Vanmiddag zit het stadsbestuur samen met de politie, om te bekijken welke aanpassingen nog kunnen gebeuren."Want besturen is bijsturen", vindt de schepen. "We hebben dat vanaf het begin gezegd: het circulatieplan is geen heilige koe waar niet aan getornd mag worden."

Nog geen grote veranderingen

Voorlopig gaat het wel alleen om kleine aanpassingen, benadrukt Simoens. "Het is nog te vroeg voor drastische maatregelen. Wanneer er veranderingen zijn, moeten de mensen daar eerst even aan wennen. Ze rijden vaak op automatische piloot, nu moeten ze de wegmarkeringen goed bekijken en dat is minder makkelijk. We geven de mensen eerst nog wat tijd voor de gewenning en pas na een maand gaan we herevalueren."

Een van de mogelijke drastische maatregelen, is dat het circulatieplan volledig verdwijnt. "Er zijn drie mogelijkheden: of we houden het plan zoals het nu is, maar dat is de minst realistische; of we sturen drastisch bij; of we blazen alles af", aldus Simoens.

Meest gelezen