Direct naar artikelinhoud
NieuwsOorlog in Oekraïne

‘Rusland gebruikt ‘oorlogsdolfijnen’ om marinebasis aan de Zwarte Zee te beschermen’

De satellietbeelden waarop de kooien te zien zouden zijn met daarin de dolfijnen die de Zwarte Zeevloot bewaken.Beeld maxar

De voor Rusland belangrijke marinebasis van Sebastopol aan de Zwarte Zee wordt beschermd door twee oorlogsdolfijnen. Amerikaanse analisten melden dat aan The Washington Post op basis van satellietbeelden van het bedrijf Maxar Technologies.

en

De dolfijnen worden volgens de analisten ingezet om bijvoorbeeld mijnen en vijandelijke duikers op te sporen. Een woordvoerder van Maxar bevestigt de theorie van de analisten en stelt dat de twee dolfijnen pas sinds het begin van de Russische invasie in de havenstad te zien zijn.

De toenmalige Sovjet-Unie ontwikkelde in de jaren zestig een trainingsprogramma voor oorlogsdolfijnen. De Oekraïense marine kreeg de dolfijnen na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in handen, maar verloor de dieren na de Russische annexatie van de Krim in 2014. Sindsdien zou Rusland ook weer begonnen zijn met het trainen van dolfijnen.

Een groot deel van de Russische vloot ligt momenteel in Sebastopol aangemeerd omdat de havenstad op de Krim buiten bereik van Oekraïense raketten is. Ook het vlaggenschip de Moskva lag in deze haven, voordat het eerder deze maand op de Zwarte Zee zonk na een brand.

Lees ook

Wat was het precieze lot van de Moskva-bemanning? Het Kremlin zwijgt, de kritiek zwelt aan

De Russische Noordelijke Vloot gebruikt ook zeezoogdieren voor militaire doeleinden, alleen gaat het daar om beloega’s of zeeleeuwen die beter bestand zijn tegen het koude water van de Noordelijke IJszee. Drie jaar geleden stuitten Noorse vissers op een beloega die vermoedelijk uit Moermansk, de thuisbasis van de Russische Noordelijke Vloot was ontsnapt. Dat leidden zij af uit het feit dat het dier een tuig droeg waarop waarschijnlijk een camera kon worden bevestigd.

Niet alleen Rusland traint dolfijnen. Ook de Amerikaanse marine heeft een trainingsprogramma voor dolfijnen, en zeeleeuwen bij de marinebasis in San Diego. De dieren werden ingezet in beide Golfoorlogen om Amerikaanse schepen te beschermen tegen mijnen en vijandelijke duikers.