Een betoging tegen de fusie begin deze week
Jonas Roosens

Drie Open VLD'ers stappen op na fusieplannen in Boortmeerbeek: meerderheid wankelt steeds harder

Het gemeentebestuur van Boortmeerbeek wankelt steeds meer nu twee schepenen en een gemeenteraadslid van Open VLD opstappen en als onafhankelijke verdergaan. De fusieplannen van Boortmeerbeek en Mechelen lijken daardoor te ontploffen in het gezicht van burgemeester Karin Derua (Open VLD), die opnieuw mensen ziet opstappen uit haar partij.

Een aardverschuiving in het gemeentebestuur van Boortmeerbeek: schepenen Annick Dekeyser en Denis Bosny, maar ook gemeenteraadslid Willy Stroobants verlaten de lokale Open VLD en gaan voortaan zetelen als onafhankelijke schepenen en gemeenteraadsleden. Daardoor komt het gemeentebestuur opnieuw in het oog van de storm terecht. 

De Boortmeerbeekse meerderheid bestaat momenteel uit de partijen Open VLD en N-VA. Nadat ex-burgemeester Michel Baert midden 2020 al uit de partij stapte, speelt Open VLD nu drie extra zetels kwijt. Bosny en Dekeyser zullen weliswaar in het schepencollege blijven zitten, maar dan als onafhankelijke. Dat bevestigen beiden aan onze redactie.

Reden van hun beslissing is de communicatie rond de fusieplannen tussen Boortmeerbeek en Mechelen. Daarvan heeft burgemeester Karin Derua haar partijgenoten naar verluidt vooraf niet op de hoogte gebracht, en dat kan niet, vindt gemeenteraadslid Willy Stroobants. "Toen de geruchten uit Mechelen ons bereikten, bleef de burgemeester dat ontkennen. Op verschillende gemeenteraden hebben we de vraag gesteld, maar ze zei dat dat niet klopte. Derua heeft solo slim gespeeld, en totaal niet met ons overlegd over die eventuele fusie. Dat was niet alleen een breekpunt voor mij, maar ook voor mijn twee collega's."

Het is niet de bedoeling om Boortmeerbeek onbestuurbaar te maken of om dossiers te blokkeren

Ontslagnemend fractieleider Open VLD, Willy Stroobants

Toch onderstreept Stroobants dat ze geen oppositie willen voeren tegen het huidige bestuur. "Elke beslissing, elk voorstel zal onder ons drieën besproken worden. En alles waar we achter staan, zullen we blijven steunen. Het is niet de bedoeling om Boortmeerbeek onbestuurbaar te maken of om dossiers te blokkeren. We blijven streven naar het belang van de burgers."

Wankele meerderheid

Ook de oppositiepartijen kijken met grote ogen naar de nieuwe coup de théatre in Boortmeerbeek. "Ik ben verbijsterd. Een aantal mensen schijnt elk gevoel voor de realiteit verloren te hebben", laat gemeenteraadslid Bert Meulemans (CD&V) weten. "Wie nu nog beweert dat er in de gemeenteraad een meerderheid voorstander is van een fusie met Mechelen is gewoon blind." 

Om de lont uit het kruitvat te halen, stelt Meulemans voor om een commissie op te richten die zich verder moet buigen over eventuele fusies. "De twee schepenen blijven hun functie wel behouden, dus ze verlaten het college niet. Er is dus nog een meerderheid, maar de vraag is natuurlijk of die werkbaar zal blijven."

De CD&V'er mist nog steeds het "duidelijke signaal" van de meerderheid dat er geen fusie met Mechelen op til staat. Op de gemeenteraad maandagavond werd er niet gestemd over een beslissing rond de fusie: het punt werd van de agenda gehaald. "We vragen dat het schepencollege op korte tijd een duidelijk standpunt inneemt."

Nieuwe samenwerkingen?

Of er in de toekomst nieuwe samenwerkingen komen tussen de voortaan partijloze politici en bijvoorbeeld ex-burgemeester Michel Baert (die verliet Open VLD al in 2020 en zetelt sindsdien als onafhankelijk gemeenteraadslid red.), vindt onafhankelijk gemeenteraadslid Stroobants nog te vroeg om te zeggen. "Alle deuren staan open, maar het is vooral tekenend dat er, met Baert bij, nu al vier partijleden van Open VLD zijn vertrokken in Boortmeerbeek."

Burgemeester Derua wil pas volgende week reageren op de nieuwe ontwikkelingen nadat ze overlegd heeft met het bestuur.

Meest gelezen