Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Oekraïense president Zelenski: "Russen namen mij en mijn familie bijna gevangen tijdens eerste uren van invasie"

Russische troepen zijn er in de eerste uren van de invasie van Oekraïne bijna in geslaagd om de Oekraïense president Zelenski en zijn familie gevangen te nemen. Dat zegt Zelenski zelf in een interview met Time Magazine. "Twee keer probeerden ze het presidentiële paleis te bestormen."

De Oekraïense president Volodimir Zelenski verblijft al sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne, intussen al meer dan twee maanden geleden, in zijn presidentiële paleis in de hoofdstad Kiev. Zelenski wil van geen wijken weten, maar dat kwam hem in het begin van de invasie bijna duur te staan.

Dat moet blijken uit interviews die hij gaf aan een journalist van Time Magazine, die twee weken lang in het presidentiële paleis verbleef. Zelenski beschrijft daarin hoe de Russische troepen er in de eerste uren van de invasie, toen ze probeerden Kiev in te nemen, bijna in slaagden om hem en zijn gezin gevangen te nemen.

Het Oekraïense leger had hem verteld dat Russische militairen met parachutes in Kiev waren geland met de bedoeling Zelenski en zijn familie gevangen te nemen of te doden. Volgens Time Magazine zouden de Russen uiteindelijk twee pogingen ondernomen hebben om het paleis te bestormen, op een moment dat Zelenski en zijn gezin daar aanwezig waren.

Zijn vrouw en kinderen zijn later gevlucht. Zelenski bleef. Hij sloeg een aanbod van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk om hem te evacueren af en weigerde in te gaan op het advies van het leger om naar een veiligere plek in de hoofdstad te trekken.

Intussen is het presidentiële paleis extra beveiligd, iets wat in de begindagen van de invasie naar verluidt amper het geval was. Men kon vanuit de huizen rond het paleis bij wijze van spreken een granaat door de ruit gooien, hoorde Time Magazine een van de veiligheidsmensen zeggen.

Tegen de avond van de eerste dag van de invasie braken in de regeringswijk vuurgevechten uit. Bewakers in het paleis doofden toen de lichten en brachten kogelvrije vesten en aanvalswapens voor Zelenski en een tiental medewerkers, hoewel bijna niemand aanvankelijk wist hoe daar mee om te gaan.

In een van die eerste nachten van de invasie nam Zelenski in de tuin van het paleis een video op, die de wereld rondging (bekijk de video hieronder). Achter hem een aantal van zijn belangrijkste medewerkers. De boodschap: ik ben hier en ik blijf hier.

Videospeler inladen...

Meest gelezen