Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov klinkt gematigder: "Rusland is niet in oorlog met de NAVO"

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft de dreigende taal tegenover het Westen afgezwakt. "Rusland beschouwt zichzelf niet in oorlog met de NAVO", zei Lavrov aan het persagentschap RIA Novosti. Hij wijst er ook op dat "meer dan een miljoen mensen uit Oekraïne zijn geëvacueerd naar Rusland". Bij het Pentagon moest woordvoerder Kirby tijdens een persconferentie naar zijn woorden zoeken.

Het zit Rusland hoog dat steeds meer westerse landen steeds meer (zwaarder) militair materiaal aan Oekraïne gaan leveren om de Russische invasie in Oekraïne te stuiten. Dinsdag waarschuwde Lavrov dat er een reëel gevaar is dat er een nucleaire oorlog komt. "Leveringen van westerse wapens aan Oekraïne betekenen dat de NAVO-alliantie in wezen in oorlog is met Rusland. Moskou beschouwt deze wapens als legitieme doelen", zei Lavrov toen.

Nu meldt Lavrov in een gesprek met het persbureau RIA Novosti dat Rusland zich niet in oorlog met de NAVO beschouwt én dat Rusland niemand met een nucleaire oorlog bedreigt. "Het zijn westerse landen die daarover praten." Lavrov voegt eraan toe dat het vastlopen van de vredesgesprekken met Oekraïne te wijten is aan de voortdurend veranderende onderhandelingsposities van Kiev. 

Lavrov laat aan het Chinese persbureau Xinhua ook weten dat "sinds de oorlog uitbrak (24 februari, red.) meer dan 1 miljoen Oekraïense vluchtelingen naar Rusland zijn overgebracht". Een aantal dat moeilijk te verifiëren valt.

"Wat we wel zeker weten is dat dat cijfer ook de 120.000 Russisch sprekende inwoners van de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loegansk bevat. Oekraïne heeft altijd geëist dat Oekraïense burgers moeten kunnen vluchten naar waar ze willen, en niet zomaar tegen hun wil naar Rusland mogen worden overgebracht", legt VRT-expert Jens Franssen uit.   

VS: "Russische offensief in het oosten verloopt moeizaam"

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie verloopt het Russische offensief in het oosten van Oekraïne erg langzaam. Het Pentagon stelt dat de Russen achterlopen op hun planning, onder meer omdat de Oekraïense troepen veel weerstand bieden. De Russen zouden zich voorbereiden op een langdurig offensief.

Tijdens een persconferentie kreeg Pentagon-woordvoerder John Kirby het plots ook moeilijk om de juiste woorden te vinden toen hem gevraagd werd naar de tol van de oorlog. "Het is moeilijk naar sommige beelden te kijken en je voor te stellen dat een volwassen leider dat zou doen", sprak Kirby over Russisch president Poetin. "Het is gewoon wreedheid van de kilste en meest verdorven soort." Kirby excuseerde zich meteen en haalde aan dat hij een oud-marinier is.

Bekijk hier hoe Pentagon-woordvoerder Kirby stilvalt, zich excuseert en daarna uithaalt naar Poetins strijden tegen wat de leider zelf nazisme noemt:

Videospeler inladen...

Westerse inlichtingendiensten zeggen dat er nog altijd veel Russische soldaten sneuvelen, maar de verliezen in het oosten van Oekraïne zouden wel beduidend kleiner zijn dan in de eerste fase van de oorlog. De Oekraïense regering meldt dat er zware verliezen worden geleden in de Donbasregio, maar voegt er onmiddellijk aan toe dat "de Russische verliezen veel groter zijn".

Meest gelezen