AP
Volledig scherm
© AP

VS trainen Oekraïense soldaten in Duitsland - Frankrijk gaat meer militair materieel naar Oekraïne sturen

De Verenigde Staten zijn in Duitsland en in andere landen begonnen met het trainen van Oekraïense soldaten, nu Rusland de aanvallen op Oekraïne opvoert en de situatie in het oosten van Oekraïne onduidelijk is. Dat heeft Pentagonwoordvoerder John Kirby bevestigd. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in ons liveblog.

  1. LIVE GAZA. “Alle partijen bereid tot nieuwe gesprekken wapenbestand” - Offensief in Rafah gaat voort - België wil wapenembargo tegen Israël
    Play
    LIVE
    847

    LIVE GAZA. “Alle partijen bereid tot nieuwe gesprekken wapenbe­stand” - Offensief in Rafah gaat voort - België wil wapenembar­go tegen Israël

    Geen bestand, maar nog meer oorlogsgeweld: Tel Aviv kiest voor de aanval. Vorige nacht vonden aanhoudende bombardementen plaats en Israëlische tanks vielen Rafah binnen. Voorlopig is sprake van 27 doden. “De antiterreuroperatie is plaatselijk en in omvang beperkt”, stelt het Israëlische leger. Ruim een miljoen ontheemde Palestijnen zouden schuilen in de stad. “Er moet een rode lijn zijn”, stelt minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit). Dinsdagavond meldt een Egyptische zender dat alle strijdende partijen bereid zin om opnieuw met elkaar te spreken over een wapenbestand. Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.
  2. “Oekraïne moet tot 2025 geduld hebben voor tegenoffensief tegen Rusland” volgens inschatting Witte Huis
    15

    “Oekraïne moet tot 2025 geduld hebben voor tegenoffen­sief tegen Rusland” volgens inschat­ting Witte Huis

    Het Russische leger zal in de “komende tijd” vooruitgang boeken, ook al komt er Amerikaanse militaire hulp aan voor Oekraïne, zo verklaarde Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis. “Je kunt niet meteen alles omschakelen.” Dat betekent dat Oekraïne tot 2025 zal moeten wachten om een tegenoffensief tegen Rusland te kunnen starten, schat Sullivan in.