Archieffoto van Venus en Jupiter die dicht bij elkaar staan.
milangucic@gmail.com

690 miljoen km ertussen, maar Venus en Jupiter lijken elkaar bijna aan te raken dit weekend

Afgelopen nacht stonden de planeten Venus en Jupiter uitzonderlijk dicht bij elkaar. Ook vannacht is het fenomeen nog te zien. In werkelijkheid zijn beide planeten nog 690 miljoen kilometer van elkaar verwijderd, maar vanop Aarde bekeken lijkt het of ze dit weekend bijna botsen. 

Jupiter en Venus staan ieder jaar op een gegeven moment dichter bij elkaar dan anders, maar zelden zo dicht als dit jaar. De volgende keer dat ze zo dicht bij elkaar staan, is pas in 2039. Het fenomeen is goed zichtbaar met het blote oog of de verrekijker. Het is wereldwijd op verschillende tijdstippen te zien. Op Twitter hebben enkele nachtraven foto's gepost. 

Wie het fenomeen nog wil zien, staat morgen best voor zonsopgang (tussen 5 en 5.30 uur) op. Speur de hemel af in het oosten, tegen de horizon. Daar zouden twee lichtgevende stippen moeten te zien zijn die elkaar bijna raken. De planeten zijn niet even helder. Venus is helderder dan Jupiter.

"Als je zo vroeg uit veren bent, krijg je als bonus ook Saturnus en Mars te zien. Ze staan iets hoger aan de hemel", legt sterrenkundige Katrien Kolenberg uit in "De ochtend" (Radio 1). "Vier planeten op één lijn is niet echt uitzonderlijk. We (de planeten, red.) draaien allemaal in hetzelfde vlak rond de zon. Bijgevolg zien we de planeten vaak op één lijn aan de hemel, maar soms staan ze verder uit elkaar, gezien vanuit ons standpunt."

De afgelopen dagen kwamen Venus en Jupiter steeds dichter bij elkaar te staan. De volgende dagen zullen ze opnieuw van elkaar weg bewegen. 

Beluister hier het volledige gesprek met sterrenkundige Katrien Kolenberg in "De ochtend":

Meest gelezen