Conner Rousseau valt Vlaams Belang frontaal aan: “1 mei blijft van ons”

 ©  BELGA

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau heeft tijdens zijn 1 mei-toespraak in Sint-Niklaas stevig uitgehaald naar Vlaams Belang. Volgens Rousseau is het VB een “wolf in schaapsvacht”, een partij die wel doet alsof ze opkomt voor de werkende mensen, maar “eigenlijk opkomt voor de belangen van de elite”.

Bron: BELGA

De toespraak van Conner Rousseau in zijn thuisstad bevatte niet alleen een reeks socialistische ‘evergreens’ zoals de strijd voor solidariteit of de verdediging van de index, maar ook een opvallende frontale aanval aan het adres van Vlaams Belang. Die aanval is geen toeval. Vlaams Belang organiseert al jaren eigen 1 mei-vieringen en zondagnamiddag speecht Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken uitgerekend ook in Sint-Niklaas. Bovendien werden enkele omstreden uitspraken van Rousseau over Molenbeek afgelopen week vergeleken met het discours van Vlaams Belang.

LEES OOK. Aan één welgemikte uitspraak had Conner Rousseau genoeg om bakken verontwaardiging over zich heen te roepen, maar wat is de achterliggende tactiek?

Volgens Vooruit-voorzitter Rousseau probeert Vlaams Belang 1 mei van de socialisten “te kapen”. “Dat gaan we niet laten gebeuren. 1 mei blijft van ons”, aldus Rousseau. Hij bestempelt de partij als een “wolf in schaapsvacht”. Rousseau richt zich rechtstreeks tot Van Grieken: “U zegt dat u voor de werkende klasse opkomt, maar alles wat u doet is tegen de werkende klasse. U zegt het één en doet het ander”, meent Rousseau. Volgens Rousseau stemde het Vlaams Belang bijvoorbeeld tegen hogere minimumlonen, tegen een eerlijke belasting voor multinationals en wil de partij vier miljard euro besparen op de gezondheidszorg.

Poetinvriendje

Volgens Rousseau toont het Hongarije van “Poetinvriendje Orban” wat de gevaren zijn van een extreemrechts beleid. “Er is geen enkel land in heel de wereld, geen enkel land in de geschiedenis waar de welvaart en de vrijheid van de gewone mensen erop vooruit is gegaan als extremen aan de macht zijn. Geen enkel land. Nog nooit”, aldus Rousseau.

De Vooruit-voorzitter voelt zich gesterkt door de stijging in de peilingen en blikt vooruit naar de verkiezingen van 2024: “Samen groeien wij elke dag tot een enorme progressieve beweging die de extremen in ‘24 zal verslaan”.

Van Grieken reageert

Tijdens zijn 1 mei-toespraak in Sint-Niklaas heeft Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken gereageerd op wat Rousseau zei. Volgens hem hebben Rousseau en de federale Vivaldi-regering “geen benul van wat er leeft onder de mensen” en is het Vlaams Belang de enige partij die zich ontfermt over de gewone Vlaming. “Het Vlaams Belang is dé vakbond van de werkende Vlaming”, aldus Van Grieken.

Ook voor het Vlaams Belang is de bescherming van de koopkracht een absolute prioriteit. Daarbij is het vooral de overheid die een inspanning moet doen en niet de gewone Vlaming. “Niet onze mensen, maar de overheid leeft boven zijn stand”, meent Van Grieken.

Het Vlaams Belang schuift zelf twee concrete voorstellen naar voor. Zo pleit de partij voor een onmiddellijke verlaging van de belasting op arbeid door het optrekken van de belastingvrije som tot het leefloon en een verlaging van het tarief van de tweede belastingschijf van 40 naar 30 procent. “Op die manier kan iedere werkende Vlaming 150 euro netto per maand meer uitgeven uit hetzelfde brutoloon”, aldus Van Grieken. Een tweede voorstel is om de btw op energie permanent te verlagen naar 6 procent “want gas en elektriciteit zijn basisbehoeftes en geen luxegoederen”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen