Actrice Angelina Jolie bezoekt Lviv in Oekraïne en moet schuilen bij luchtalarm: "Nee, ik ben niet bang"

De Amerikaanse actrice Angelina Jolie heeft een bezoek gebracht aan de stad Lviv, in het westen van Oekraïne, waar veel vluchtelingen uit het hele land worden opgevangen. Ze bezocht een opvangplaats voor kinderen en werd er geconfronteerd met de harde dagelijkse realiteit: het luchtalarm dat afgaat.

Lviv ligt op 80 kilometer van de grens met buurland Polen. Veel vluchtelingen uit andere delen van Oekraïne hebben er een onderkomen gevonden. Ook deze stad ontsnapt niet aan bombardementen van de Russen. 

Het bezoek van Jolie was onaangekondigd voor het grote publiek. Gisteren doken er beelden op sociale media op van de Hollywoodactrice en speciaal VN-gezant in een lokaal café. Maar Jolie kwam er vooral praten met de slachtoffers van de oorlog en met de vrijwilligers die hen bijstaan.

Ze bezocht een opvangplaats voor kinderen die gewond raakten bij een raketaanval op een station in Kramatorsk. Ook een schooltje stond op het programma waar de actrice de verhalen hoorde van leerlingen, met hen poseerde voor foto's en aan de jongeren beloofde terug te komen.

Jolie werd nogmaals met de realiteit geconfronteerd toen ze zelf moest schuilen bij een luchtalarm. Iemand bezorgd vraagt haar of ze bang is. "Nee, ik ben niet bang, ik ben oké", antwoordt Jolie terwijl ze de trappen afstormt.

Angelina Jolie verrast Oekraïners met een bezoek aan Lviv, bekijk hier de beelden:

Videospeler inladen...

In maart bezocht Jolie nog de vluchtelingenkampen van Jemen in het Midden-Oosten om er aandacht te vragen voor de humanitaire ramp die er zich al 7 jaar voltrekt. Via Instagram hield de actrice haar 12,8 miljoen volgers op de hoogte over die "vergeten oorlog". Eerder trok ze al naar Irak, Turkije en Syrië.

Jolie verzet zich al jaren tegen onrecht en gebruikt daarvoor haar bekendheid, ook als filmproducent ligt de problematiek haar nauw aan het hart. In 2017 regisseerde ze "First they killed my father", over de misdaden van de Rode Khmer in Cambodja. 

Meest gelezen