De stuurgroep van Burgers voor Borsbeek met Jos Spaepen en de nieuwe affiche. © RR

Burgers voor Borsbeek verzet zich tegen fusie met Antwerpen: “We zullen al onze standpunten duidelijk onderbouwen”

Borsbeek -

Met het aanbreken van de informatieronde over de fusie van Borsbeek met Antwerpen is er een burgerbeweging opgestaan. Burgers voor Borsbeek wil de inwoners correct informeren. “Wij zijn tegen een fusie met Antwerpen terwijl een mogelijke fusie met een buurgemeente beter onderzocht moet worden”, vertelt stichter Jos Spaepen.

Filip Spoelders

Nog voor het gemeentebestuur van Borsbeek en het Antwerpse stadsbestuur hun persconferentie over de nakende fusie aankondigden, was Jos briefjes aan het bussen bij alle Borsbekenaren over de plannen. “Ik heb drie briefjes in de bussen gestoken, telkens meer dan 4.000 stuks. Het was mijn bedoeling om de inwoners wakker te krijgen van wat er achter de schermen aan de hand was”, licht hij toe.

Het was de aanzet voor de oprichting van de burgerbeweging. “Nu zijn we helemaal klaar om elke inwoner op een correcte manier over de fusie in te lichten. We zullen de voor- en nadelen aantonen en elk standpunt zal onderbouwd zijn”, belooft Spaepen.

Communicatie

Woensdag houden de gemeente en de stad een infomoment en ook Burgers voor Borsbeek zal aanwezig zijn. “Vorige week maandag hebben we een eerste gesprek gehad met het schepencollege. Hierbij werd aangegeven dat de communicatie richting de burgers niet ideaal was. Dat iedere Borsbekenaar uit de lucht viel op de dag van de persconferentie is het beste bewijs. Ook wachten we nog op het bestuur om zijn belofte in te lossen om onze affiches in de gemeentelijke infokasten te hangen.”

Burgers voor Borsbeek zal iedere maand overleg hebben met het schepencollege. “Ons standpunt is duidelijk. We zijn tegen een fusie met Antwerpen. Dit staat trouwens in het bestuursakkoord van Iedereen Borsbeek en N-VA. Wat is het nut van een bestuursakkoord als je het niet uitvoert? Ik vraag me trouwens af wat Antwerpen wel kan en Mechelen niet, want daar is de fusie met Boortmeerbeek toch afgeblazen? We wensen dat mogelijke fusies met onze buurgemeenten beter onderzocht worden.”

Referendum

De burgerbeweging beklemtoont los te staan van iedere politieke partij. “Ik begrijp niet dat de burgemeester in een vorig interview aangeeft dat hij geen meerwaarde ziet in een referendum. Deze beslissing gaat iedere Borsbekenaar aan en de gevolgen zijn er voor altijd. Het hangt er nu van af hoe het gemeentebestuur de volgende weken gaat communiceren. Anders starten we een petitie om een referendum aan te vragen.”

Zo wil Jos Spaepen meerdere beweringen van burgemeester Van Berckelaer ontkrachten. “Emotioneel zijn onze burgers helemaal niet rijp voor een fusie. Integendeel, het ongenoegen groeit door een gebrek aan communicatie. Hij geeft aan dat er veel voordelen voor ons gaan zijn. Dat hij deze dan aangeeft. De huidige zijn zeer flauw zoals goedkopere vuilniszakken, zwemmen in meerdere zwembaden en toegang tot het containerpark van Berchem. Nu kunnen we aan een gunstig tarief in Mortsel zwemmen en we zijn welkom in de containerparken van Igean, dus ook in de buurgemeenten. Dat bij het afspringen van een fusie de belastingen zeker stijgen, is de burgers bang maken. Want bij een fusie zullen de belastingen ook stijgen”, maakt Spaepen zich sterk.

Burgers voor Borsbeek lanceert ondertussen zijn website om alle informatie te bundelen en om bijkomende leden aan te trekken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Fusie Borsbeek en Antwerpen