Professor arbeidseconomie Stijn Baert.
Volledig scherm
PREMIUM
Professor arbeidseconomie Stijn Baert. © VTM

1,3 miljoen landgenoten werken niet, en zijn ook niet op zoek: “Belgische inactiviteit is veel groter probleem dan werkloosheid”

Het was Feest van de Arbeid, afgelopen zondag. Al is er op dat vlak maar weinig reden tot vieren, gezien de lage werkzaamheidsgraad in ons land. Niet de werkloosheid is ons grote probleem, stelt professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) op basis van de recentste Eurostat-cijfers. Wel de zeer hoge graad van inactiviteit. “We zijn met ruim 1,3 miljoen Belgen die niet werken, noch werk zoeken.” Een vraaggesprek met de arbeidseconoom.

321 reacties

  • Stefaan Leonaer

    2 jaar geleden
    Zo is het in Nederland: Hoe lang heb ik recht op een WW-uitkering? U heeft 3 maanden of langer recht op een WW-uitkering. Hoe lang uw WW-uitkering precies duurt, hangt af van uw totale arbeidsverleden en het moment waarop u werkloos bent geworden. De maximale duur van de WW-uitkering is 24 maanden. In Belgie is dat voor sommigen gans hun leven, tot aan hun pensioen.
  • Phil Duncan

    2 jaar geleden
    Conclusie , de uitkeringen zijn veel te hoog en onbeperkt in tijd , en ze krijgen veel te veel andere voordelen en premies er bovenop . Waarom zouden ze werk zoeken ? En pensioen is hetzelfde of zelfs nog hoger .
  • hans delrue

    2 jaar geleden
    De laagste lonen in ons land zouden 2500 euro netto moeten zijn. Dat zou meer mensen overtuigen om te werken. Maar daardoor mag dan wel niet de inflatie verder stijgen, want anders ben je met die 2500 euro netto weer niks. Neen het verschil tussen werken en in-actief moeten veel groter zijn. Altijd 1000 euro kunnen overhouden met je loon als je werkt en dit voor de laagste lonen.
  • Katia Mistianes

    2 jaar geleden
    Als uw leven en de wereld totaal verandert op 5j tijd, waarom dan ook niet uw arbeidscontract? Ik stel voor om niet meer met arbeidscontracten van onbepaalde duur te werken. Met dergelijke contracten is er geen zekerheid voor niemand en geen perspectief in de tijd. Elke dag hangt het ontslag als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de werknemer. Ideale omstandigheden voor depressies. Met tijdelijke contracten is er voor zowel WG als WN, een perspectief in de tijd en meer vrijheid.
  • Léon-Bernard Giot

    2 jaar geleden
    Om dan nog te zwijgen van de actieve EG-ambtenaren van wie de partner hen fiscaal mag inbrengen als 'persoon ten laste' ! ! !