Deelnemers Barteld en Jonas zochten zelf al twee jaar tevergeefs naar een geschikt pand. ©  Thomas Geuens

Koppel uit Lier zoekt huis (met veel grond) via ‘Blind Gekocht’: “Voldoende plek voor al onze dieren was onze enige eis”

Lier, Sint-Katelijne-Waver -

Blind Gekocht vond zopas een huis voor deelnemers Barteld en Jonas, maar pas donderdag krijgen we te zien hoe het er na de renovatie uitziet. Het koppel moest weg uit hun huurwoning in Lier en zocht een huis met een flinke lap grond voor hun dieren. “We hielden de zoekregio ruim om de zoektocht te doen lukken”, klinkt het.

Tom Vets

Barteld en Jonas werken beiden als leerkracht lager onderwijs. Naast hun beroep deelt het koppel ook een grote liefde voor dieren. Alle dieren moeten meeverhuizen naar hun toekomstige woning, en dat bemoeilijkte de zoektocht.

Het koppel zocht zelf al twee jaar tevergeefs naar een geschikt pand. “We bezochten elke twee weken minstens een huis. Soms ook meer”, zegt Barteld. “In het begin vooral om te kunnen inschatten wat de mogelijkheden en de prijzen waren, later zochten we meer gericht.”

Toch lukte het maar niet. “Omdat we bijzonder berekend te werk gaan. Bij elk huisbezoek berekenden we gedetailleerd hoeveel het ons zal kosten om alles te verbouwen. Maar dat nam dermate tijd in beslag dat het huis allang verkocht was tegen dat we klaar waren met de berekening. Bij online veilingen werd er vaak ook ruim overboden.”

“We hielden de zoekregio ruim om de zoektocht te doen lukken. Béa was daar erg tevreden mee”, zegt Barteld. ©  Play4

Toen het duo voor de zoveelste keer naast een woning greep, was dat de trigger om zich in te schrijven voor Blind Gekocht. “Ik was de situatie stilaan beu. Na een tijd zocht Barteld naar panden en betrok dan pas mij erin. Maar echte ruzie hebben we er nooit over gemaakt. Hoewel de zoektocht voor geen meter liep, hebben we die frustratie nooit op elkaar uitgewerkt.”

Droomwoning

Toch was de situatie nijpend. “We moesten weg uit het huis in Lier. Dat was een huureigendom van familie. We vreesden dat we weer bij onze ouders moesten wonen”, aldus Jonas. “In Lier hadden we onze droomwoning. We beseften ook dat we met ons budget nooit zou krijgen wat we in Lier hadden.”

“De woning op zich was voor ons veel te groot”, zegt Barteld. Zo waren er zelfs vijf slaapkamers. Maar de grondoppervlakte was zo groot dat al onze dieren erg makkelijk een eigen plek hadden.”

Jonas en Barteld bij de Nandoes. ©  Play4

Uit navraag van makelaar Béa bleek dat 1500 m² ook voldoende was voor hun dieren, in plaats van de gevraagde 4000 m². “Voor alle dieren, uitgezonderd de paarden, zouden we daarmee toekomen. Maar we hadden ook graag ezels bijgezet. Vandaar dat we meer wilden.”

Passie voor dieren

Nog voor ze samenwoonden, hadden Jonas en Barteld elk apart al heel wat dieren. “Ik had varkens, kippen, cavia’s en eenden”, zegt Jonas. “Barteld had al paarden en samen hebben we er nog geiten en nandoes bij gezet. Onze gezamenlijke passie voor dieren was destijds voor ons een factor om te beseffen dat er een match tussen ons was.”

De zorg voor de dieren is tijdrovend. “Maar dat doen we graag omdat het onze hobby is. Het zijn onze kindjes. Het is geen opgave om ‘s ochtends of ‘s avonds hen te verzorgen. Het blijft onze droom om meer met die dieren te doen. In het programma spraken we al over het organiseren van kampen, maar dat blijft voorlopig een toekomstdroom”, zeggen de heren.

In het programma spraken Jonas en Barteld over het organiseren van kampen, maar dat blijft voorlopig een toekomstdroom. ©  Play4

Qua bouwstijl had het koppel weinig eisen. “Een keuken, badkamer en twee slaapkamers was voldoende. Het mocht best klein zijn, we wilden geen gigantische boerderij.”

Ruime zoekregio

Hoewel ze nu in Lier wonen, zochten ze een woning tussen Beerzel en Vilvoorde. “Ik werk in Beerzel en ben afkomstig van Putte”, zegt Barteld. “Jonas werkt in Vilvoorde. “We wilden niet langer dan een half uur onderweg zijn naar ons werk of onze ouders. We hielden de zoekregio ruim om de zoektocht te doen lukken. Béa was daar erg tevreden mee.”

De kijker kon al zien dat hun nieuwe woning in Sint-Katelijne-Waver is gelegen. Of ze tevreden zijn met het resultaat is donderdag te zien.

Blind Gekocht, Play4, Do om 20.35u

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER