Israël start met de ontwikkeling van een digitale “Iron Dome”: “We hebben te lijden onder duizenden aanvallen per jaar”

De Israëlische regering maakt plannen om een digitale versie van het bekende “Iron Dome” te ontwikkelen. Communicatiebedrijven zijn alvast opgedragen om hun cyberbeveiliging op te voeren in de nasleep van een toename van digitale aanvallen.

Momenteel worden er in Israël nieuwe digitale voorschriften geïmplementeerd, waarin verplichte en uniforme regels zullen moeten worden nageleefd, aldus het ministerie van Communicatie en het Israëlische National Cyber Directorate. Het plan omvat een lijst met vereisten, waaronder het installeren van bewakings- en controlesystemen, en maakt het bestuur van het bedrijf verantwoordelijk voor de voltooiing hiervan. Mogelijke sancties voor het niet naleven zijn nog niet verduidelijkt.

“We proberen communicatiebedrijven de juiste norm op te leggen om Israël te beschermen en een soort ‘Iron Dome’ te creëren tegen cyberaanvallen. We hebben te lijden onder duizenden aanvallen per jaar”, vertelt minister van Communicatie Yoaz Hendel.

Volgens de minister zijn communicatienetwerken aantrekkelijke doelwitten voor hackers van vijandige staten. Daarmee verwijst hij naar de mogelijkheid van het uitschakelen van kritieke infrastructuur of het lekken van staatsgeheimen. Volgens cyberbeveiligingsbedrijf Check Point was er in de eerste drie maanden van 2022 een sprong van 137 procent in het gemiddelde van de wekelijkse aanvallen op Israëlische bedrijven, tot bijna 1.500 per week.

Gaby Portnoy, verantwoordelijk voor de Israëlische cyberveiligheid, zegt dat het merendeel van deze aanvallen afkomstig is uit Iran. Hij stelt daarbij dat telecombedrijven in het land een zeer goede beveiliging hebben, maar dat de nieuwe voorschriften, die een hoger niveau van veiligheid omvatten, een verbetering zouden zijn.

De binnenlandse veiligheidsdienst beschuldigde Iran maandag nog van het gebruik van valse Facebook-profielen, om te proberen informatie te verzamelen over Israëli’s. De beschuldiging kwam er dagen nadat Israël beweerde dat Iran had gepland om een Israëlische diplomaat in Turkije te vermoorden.

De beren van Rusland

Deze digitale aanvallen doen denken aan de activiteiten van verschillende gevreesde Russische hackersgroepen, waaronder Fancy Bear en Cozy Bear. Beide groepen drongen in 2015 het netwerk van de Amerikaanse Democratische Partij binnen en zochten naar belastende informatie over presidentskandidaat Hillary Clinton. Fancy Bear stal bijna 20.000 mails en lekt deze aan WikiLeaks, zo schrijft onderzoeksjournalist Huib Modderkolk in zijn boek “Het is oorlog, maar niemand die het ziet”.

Met het Iron Dome wordt naar het Israëlische luchtverdedigingssysteem verwezen, dat bedoeld is om raketten te onderscheppen die vanuit de omliggende gebieden worden afgevuurd. Het systeem is sinds maart 2011 operationeel en zou zo’n 90 procent accuraat zijn.

(ns)

Meer