Europa wil nog dit jaar alle Russische olie weren: dit staat in zesde sanctiepakket tegen Rusland

De Europese Commissie heeft een zesde sanctiepakket tegen Rusland klaar, naar aanleiding van de aanhoudende oorlog in Oekraïne. Zoals verwacht legt de Commissie een volledig invoerverbod op Russische olieproducten op tafel. Het is voorzitter Ursula von der Leyen die de sancties woensdagochtend voorstelde in het Europees Parlement.

jvh

Het is al het zesde pakket maatregelen tegen Rusland dat de Commissie voorstelt sinds de Russische erkenning van Donetsk en Loehansk, kort voor de start van de inval in Oekraïne op 24 februari. De klemtoon ligt deze keer op het bannen van Russische olie en olieproducten, nadat in het kader van het vijfde sanctiepakket al de invoer van steenkool vanuit Rusland verboden werd.

“Toen de Europese leiders (op 10 en 11 maart, red.) in Versailles bijeenkwamen, besloten ze dat onze afhankelijkheid van Russische energie uitgefaseerd moet worden. In het laatste sanctiepakket startten we met steenkool. Nu pakken we onze afhankelijkheid van Russische olie aan”, zei von der Leyen woensdag in het parlement in Straatsburg. “Maar laat ons duidelijk zijn: dit zal niet makkelijk zijn. Sommige lidstaten hangen erg af van Russische olie. Maar hier moeten we aan werken.”

Importverbod

Het importverbod dat ze nu op tafel legt, zou niet van vandaag op morgen ingaan, maar gefaseerd verlopen. Concreet wil de Commissie dat er over zes maanden geen ruwe olie uit Rusland meer geïmporteerd wordt, tegen het einde van het jaar moet ook een einde gekomen zijn aan de invoer van geraffineerde olieproducten. “We willen verzekeren dat de uitfasering op een ordentelijke manier verloopt, zodat wij en onze partners alternatieve aanvoerlijnen kunnen vinden en de impact op de wereldmarkt zo klein mogelijk is.”

Het importverbod moet volgens von der Leyen “de druk op Rusland zo hoog mogelijk maken” en de nevenschade voor de EU en haar partners tot een minimum beperken. Of Hongarije en Slovakije meer tijd krijgen om hun afhankelijkheid van Russische olie af te bouwen, zoals de voorbije dagen werd geopperd, zei Von der Leyen niet. Nieuws daarover volgt ongetwijfeld in de loop van de dag.

Over een verdere inperking van de invoer van Russisch gas is geen sprake. Sowieso ligt er met REPowerEU al een plan op tafel om de vraag naar Russisch gas in de EU voor eind 2022 al met twee derde te doen dalen.

In het kader van het zesde pakket wil de Commissie ook verschillende hooggeplaatste militairen en andere personen sanctioneren die betrokken waren bij de “oorlogsmisdaden” in Boetsja en de belegering van Marioepol in Oekraïne. “Hiermee sturen we een belangrijk signaal naar iedereen die meewerkt aan de oorlog van het Kremlin”, zei von der Leyen. “We weten wie u bent en u raakt hier niet zomaar mee weg.”

Banken en media

Sberbank en nog twee andere Russische grootbanken worden losgemaakt van het internationale betalingssysteem Swift. “Zo treffen we banken die van systemisch belang zijn voor het Russische financiële systeem en (president Vladimir) Poetins vermogen om vernieling te zaaien”, aldus von der Leyen. Met deze nieuwe stap zal nu de volledige Russische financiële sector losgekoppeld zijn van het internationale systeem.

Ook in het kader van het nieuwe pakket, zullen drie mediakanalen die in handen zijn van de Russische overheid niet meer kunnen uitzenden of streamen in de Europese Unie. “Deze tv-zenders zijn spreekbuizen voor Poetins leugens en propaganda”, verklaarde von der Leyen. Tot slot worden verschillende Europese boekhouders, consultants en “spindoctors” die voor het Kremlin werken aan de ketting gelegd. “We zorgen ervoor dat hun diensten niet meer aan Russische bedrijven kunnen worden aangeboden”, legde de Commissievoorzitter uit.

Het sanctiepakket gaat nu naar de Raad (de EU-lidstaten), die het officieel moet goedkeuren.

In het kader van het zesde pakket wil de Commissie ook verschillende militairen sanctioneren die betrokken waren bij de moorden in Boetsja en de belegering van Marioepol. “Hiermee sturen we een belangrijk signaal”, zei Von der Leyen. “We weten wie u bent en u raakt hier niet zomaar mee weg.”

Sberbank en nog twee andere Russische grootbanken worden losgemaakt van het internationale betalingssysteem Swift. Drie mediakanalen zullen niet meer kunnen uitzenden of streamen in de Europese Unie en, tot slot, worden verschillende “spindoctors” die mee verantwoordelijk zijn voor de Russische desinformatie over de oorlog aan de ketting gelegd.

Het sanctiepakket gaat nu naar de Raad (de EU-lidstaten), die het officieel moeten goedkeuren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer