© Andre Lamoen

© Andre Lamoen

© Andre Lamoen

© Andre Lamoen

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Davidsfonds op bezoek in Joodse wijk in Antwerpen

Bocholt -

Op zondag 24 april bracht Davidsfonds Bocholt een bezoek aan de Joodse wijk in Antwerpen. Jan Brouns maakte volgend verslag:

Andre Lamoen

Aangekomen in Antwerpen Centraal werd de groep opgewacht door gids Yvette Dupuis. Onder het genot van een kopje koffie namen ze de dagplanning door en werd het ontstaan van het station toegelicht. De wandeling door de wijk werd doorspekt met informatie en duiding over het joodse geloof en de leefwijze van de Joden. In Antwerpen leven ongeveer 20.000 joden, het is daarmee een van de grootste joodse leefgemeenschappen in Europa.

“In de synagoge werden we ontvangen door de voorganger”, klinkt het bij de Davidsfonds-leden. “Hij ging heel nadrukkelijk in op de wekelijkse viering van de sjabbat, zaterdag de zevende dag van de schepping en dus de rustdag. En dat wordt heel letterlijk genomen. Werken is streng verboden, dus niet wassen, niet strijken, niet koken, geen licht aanmaken, geen tv en geen telefoon. Daarna gingen we lunchen bij koosjer restaurant Hoffy's van de drie gebroeders Hoffman. Een fantastische ervaring, zeer smaakvol en voor iedereen een aanrader. Tijdens de maaltijd kregen we uitleg over het voedsel en het bereiden van een kosher (koosjer) maaltijd, doorspekt met de nodige humor.”

“Voldaan gingen we vervolgens op weg naar de diamantwijk”, aldus de leden. “Op zondag zeer rustig, in tegenstelling tot de werkdagen, waarop het er een drukte van belang is. Tegenwoordig hebben de Indiërs de diamantslijperij in handen en beperken de joodse activiteiten zich in Antwerpen tot beurzen, showrooms en handel. Wij hebben genoten van een leerzame, interessante dag, een heerlijke lunch en mooie verhalen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer