De klein Saveli (10) rouwt om zijn papa, Ihor Krotkikh (47), die gedood werd in de oorlog.
Volledig scherm
De klein Saveli (10) rouwt om zijn papa, Ihor Krotkikh (47), die gedood werd in de oorlog. © REUTERS

Rusland ziet september als einddatum voor oorlog, volgens Oekraïense inlichtingendiensten

De oorlog in Oekraïne gaat dag 70 in. De hele wereld vraagt zich af wanneer Rusland de zogenaamde “speciale militaire operatie” wil afronden. Volgens de Oekraïense inlichtingendiensten valt de Russische ‘deadline’ van de oorlog in september. Intussen is het bang afwachten wat Vladimir Poetin van plan is op maandag 9 mei, de dag waarop de Russen traditioneel de overgave van de Duitse nazi’s in 1945 vieren.

  1. LIVE MIDDEN-OOSTEN. Iran tegen VS: we willen geen verdere escalatie - Hezbollah-leden gedood bij Israëlische aanval in Libanon
    Play
    623

    LIVE MID­DEN-OOS­TEN. Iran tegen VS: we willen geen verdere escalatie - Hezbollah-le­den gedood bij Israëli­sche aanval in Libanon

    Het is volgens een hoge Amerikaanse functionaris onwaarschijnlijk dat Israël een aanval op Iran zal uitvoeren voor het Pesach-feest begint. Pesach is een van de belangrijkste feesten in het jodendom, waarmee het einde van de Joodse slavernij in Egypte wordt herdacht. De Europese Unie neemt extra strafmaatregelen tegen Iran die de productie van drones en raketten moeten raken. En de VN-Veiligheidsraad stemt vandaag pas over de aanvraag van de Palestijnen om volwaardig lid te worden van de Verenigde Naties. Dat blijkt uit de agenda van het orgaan. Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.
  2. Schade klimaatverandering loopt volgens onderzoek in de biljoenen (en dat bedrag dreigt nog verder explosief te stijgen)
    11

    Schade klimaatver­an­de­ring loopt volgens onderzoek in de biljoenen (en dat bedrag dreigt nog verder explosief te stijgen)

    De gevolgen van klimaatverandering gaan de wereldeconomie biljoenen dollars per jaar kosten, becijferen onderzoekers van het Potsdam-Instituut voor Klimaateffectenonderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Nature’. Een deel van de hogere kosten door extreem weer, gezondheidsschade, lagere landbouwopbrengsten en verminderde productiviteit is nu al onvermijdelijk. Als de wereld de opwarming verder laat oplopen, kan de schadepost volgens de wetenschappers nog explosief stijgen.