©  AFP

Paus Franciscus noemt patriarch Kirill “misdienaar van Poetin”, Europa plaatst orthodoxe leider op sanctielijst

Patriarch Kirill, het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk, is door de Europese Commissie op haar sanctielijst gezet vanwege zijn uitgesproken steun aan de oorlog in Oekraïne. Dat bevestigen diplomatieke bronnen. Kirill geldt als een vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin.

joro
Bron: belga

De uitbreiding van de sanctielijst maakt deel uit van het zesde sanctiepakket dat de Commissie woensdag heeft voorgesteld en dat nu voor goedkeuring bij de lidstaten voorligt. Pas wanneer zij het licht op groen zetten en de namen gepubliceerd worden van de nieuwe personen en entiteiten op de lijst, zal duidelijkheid zijn over Kirill.

De 75-jarige patriarch is een medestander van president Poetin en verdedigde tijdens zijn preken al meermaals de inval in Oekraïne. De oorzaak van de oorlog is volgens hem bij de NAVO en het Westen te zoeken. Hij gaf ook aan dat Rusland daarmee een dam kon opwerpen tegen ‘zondig gedrag’ uit het Westen, specifiek homoseksualiteit.

“Misdienaar van Poetin”

Kirill gaf geen gehoor aan de oproep van paus Franciscus om te bemiddelen in het conflict of om op zijn minst een staakt-het-vuren te steunen. Op 16 maart hield de paus naar eigen zeggen een 40 minuten durend Zoom-gesprek met patriarch Kirill. Daarin zou de Rus zijn onvoorwaardelijke steun voor de oorlog uitgesproken hebben.

“De eerste twintig minuten las hij aan de hand van een steekkaart alle mogelijke rechtvaardigingen van de oorlog voor’, zegt paus Franciscus. ‘Ik heb hem gezegd dat we als geestelijken niet de taal van de politiek spreken, maar die van Jezus. We zijn herders van hetzelfde volk van God. We moeten de weg naar de vrede zoeken, om het wapengekletter te doen zwijgen.”

Paus Franciscus kan de houding van patriarch Kirill maar matig appreciëren. In een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera liet de paus optekenen dat de patriarch “geen misdienaar van Poetin” mag worden.

Paus Franciscus en patriarch Kirill in 2016 toen het nog koek en ei was tussen beide religieuze leiders. ©  AP

Tegoeden bevroren

Als Kirill inderdaad op de Europese sanctielijst terechtkomt, betekent dat dat zijn persoonlijke tegoeden in de EU worden bevroren en dat hij de EU ook niet meer mag inreizen. Omwille van de schending van de stabiliteit, veiligheid en territoriale integriteit van Oekraïne zijn de afgelopen jaren al 1.093 personen en 80 entiteiten op de Europese lijst gezet.  

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER