Recept voor spaghetti Hawaï veroorzaakt felle kritiek online: “Een belediging voor de Italiaanse keuken"
Een Italiaans recept van de Britse nieuwssite BBC krijgt massaal veel reacties en niét omdat iedereen er fan van is. Het gaat om spaghetti met stukjes ananas in of ‘spaghetti Hawaï’. “Wat is dat voor een horror-recept?”, klinkt het op sociale media. De Italiaanse chefkok Peppe Giacomazza geeft zijn mening over het recept. “Ananas hoort thuis in desserts, niét in pasta.”
Als je ooit in Italië bent geweest, heb je het ongetwijfeld al eens gemerkt: vragen om een pizza Hawaï of een pizza met ham en ananas is not done. Je zal gevraagd worden om iets anders te kiezen of zelfs om de zaak te verlaten. De Britse culinaire auteur Lorna Cooper besloot om er nog een schepje bovenop te doen: in de eetrubriek van BBC, die normaal goed beoordeeld wordt, plaatste ze het recept voor een spaghetti Hawaï.
Cooper noemt het “een gezinsvriendelijk pastarecept dat het beste uit ingeblikt voedsel haalt”. In de ingrediëntenlijst vind je onder andere ananas, ham, knoflook en roomboter terug. De reacties daarop zijn niet min. Iemand op sociale media noemt het recept “een belediging voor de Italiaanse keuken”. Bij een andere gebruiker klinkt het dan weer dat “BBC Italië de oorlog heeft verklaard”. Het recept voor spaghetti Hawaï kan ook maar rekenen op een magere score van 1,5 op 5 sterren, waar de BBC Food-sectie doorgaans een pak beter doet.
Ananas in pasta is zoals spaghetti met salami en confituur: gewoon niet lekker
“Gewoon niet lekker”
De Italiaanse chefkok Peppe Giacomazza, van La Botte uit Genk, probeert de ophef op sociale media te verklaren. “Het is natuurlijk niet aan mij om te oordelen. Maar ik zou zeggen: probeer het gewoon zelf thuis om eens te proeven. Dan begrijp je instant de negatieve reacties die mensen op het recept geven. Het is eigenlijk een beetje zoals spaghetti met salami en confituur: gewoon niet lekker.” Ananas hoort volgens Peppe eerder thuis in desserts, niét in pasta. Het kan bijvoorbeeld lekker zijn bij vanille-ijsjes of je kan het ook roosteren.”
Ook wat de ananas-op-pizzakwestie betreft, bestond er al commotie genoeg. Zo vertelde het team van pizzeria Amuni in Brugge eerder al dat de combinatie ananas en pizza een echte no go was. “Nee, ananas komt echt niet op onze pizza”, klonk het toen we hen vroegen naar hét perfecte pizzarecept. “In Napels zijn al voor minder mensen vermoord.”
Maar oordeel vooral zélf of die ananas uw pasta of pizza smakelijker maakt. Of net niet.
Poll
Vind jij spaghetti hawaï een goed idee of niet?
-
Ja, lekker! (29%)
-
Nee, ananas past hier écht niet in! (71%)
Lees ook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Aan havermelk, zeewier en olijfolie geven wij aardig wat geld uit”: zo bespaart Jason-Louise op haar gezonde en biologische winkelkar
-
PREMIUM
Wat is de impact van ‘day drinking’ op je lichaam? Toxicoloog duidt: “Zo kan je het ongewenste effect van alcohol verminderen"
Zaterdag klimt het kwik naar een warme 24 graden, volgens het KMI. Terrasjes zullen ongetwijfeld volstromen en veel mensen houden het dan niet bij water, frisdrank of een mocktail. Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) legt uit wat day drinking met je lichaam doet en geeft tips om het ongewenste effect van alcohol te verminderen: “Alle middeltjes op het internet zijn kwakzalverij.” -
“Goedkoper dan een chocoladereep van hetzelfde huismerk”: hier scoor je nog paaseitjes aan spotprijs
Na Pasen zijn de prijzen van paaschocolade fors gedaald. Winkelketens zoals Colruyt en Albert Heijn bieden hun paaseitjes aan voor de helft van de oorspronkelijke prijs. “Het is een buitenkansje, zeker in deze tijd van kostbare cacaobonen”, benadrukt Gunther Devisch van Promojagers België. Waar kan je de beste deals slaan? -
-
HLN Shop
Op reis met alleen maar handbagage: zo krijg je alles in je koffer zonder te moeten proppen
-
Independer
Mag je als huurder of eigenaar barbecueën op het terras van een appartementsgebouw?
Met de zomer in het vizier, verheug je je vast al op een gezellige barbecue op het terras van je appartement… tenminste, als een beperkende wetgeving geen roet in het eten strooit. Wat mag je als bewoner wel of niet op het terras van je flat? Independer.be pluist het uit. -
Spaargids.be
Meer spaarrente strikken? Met deze tips loop je je getrouwheidspremie niet mis
In hun strijd om nieuwe klanten te werven en onder druk van de markt, krikten de banken hun spaarrentes de laatste tijd weer regelmatig op. Resideert je spaargeld al enige tijd op dezelfde rekening, bestaat de kans dat je elders inmiddels een interessanter spaartarief hebt gespot. Is het dan slim om je centen meteen over te hevelen? Of zitten er addertjes onder het gras? Spaargids.be vertelt je wat je niet mag ontgaan. -
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
-
PREMIUM
Beenhouwers maken zich klaar voor eerste barbecueweekend: “Grillende Vlaming zweert steeds minder bij brochettes en worsten”
-
PREMIUM
“Een aardappel of citroen kunnen wonderen doen”: zo maak je je barbecue moeiteloos schoon na zijn winterslaap
De weerkaarten beloven temperaturen tot 24 graden dit weekend. Bij dit lenteweer droom je misschien van een barbecue, maar hoe maak je jouw grill weer schoon nadat die lang heeft stilgestaan? Grillmaster Peter De Clercq en poetsexperte Liesbeth Verboven delen hun beste tips. “Agressieve chemische schoonmaakproducten heb je niet nodig als je deze adviezen volgt.” -
PREMIUM
29,99 euro waard of niet? Bakker test ‘broodbakbol’ van Aldi die op een dag uitverkocht was in UK: “Zo krijg je een knapperige korst
Vanaf zaterdag koop je bij Aldi een broodbakbol van Crofton voor 29,99 euro. Bij de Britten was de keukentool op amper één dag uitverkocht, want je zou er binnen een uur tijd even krokant brood mee bakken zoals een warme bakker dat doet. Normaal kost dat veel meer, heb je voor deze toegankelijke prijs iets degelijks? Bakker Toon de Klerck test het product voor ons uit: “Het materiaal van de bol valt me meteen op.” -
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur