CHECK - Ja, zonnecrème is nuttig, maar studies over huidkankerpreventie zijn eerder verdeeld 

Heel wat mensen stelden zich de voorbije weken opnieuw vragen bij de werking van zonnecrème, nadat de stad Hasselt had beslist om weer verdeelpalen met gratis zonnecrème in het centrum te plaatsen. Volgens onder meer epidemioloog Luc Bonneux is er bijvoorbeeld geen bewijs van de effectiviteit tegen huidkanker. De waarheid is genuanceerder, tonen studies en zeggen experten. 

De stad Hasselt kondigde enkele weken geleden aan dat het opnieuw drie verdeelpalen met zonnecrème zal aanbieden. De Limburgse provinciehoofdstad doet dat naar eigen zeggen omdat het de mensen bewust wil maken van de schadelijke effecten van te veel uv-straling en het voorkomen van melanoom, een vorm van huidkanker.

Naast bemoedigende reacties en een debat over de vraag of zonnecrèmeverdeling wel tot het takenpakket van een lokale overheid behoort, stelden ook verschillende mensen de positieve effecten van zonnecrème in vraag. Arts en epidemioloog Luc Bonneux, bekend van het Wintermanifest, spreekt bijvoorbeeld over een "mercantiele lobby" (mercantiel betekent "commercieel", red.) wanneer het over zonnecrème gaat. Volgens hem is er geen aantoonbaar bewijs dat crème huidkanker zou helpen voorkomen, en gaat het om een "valse geruststelling". 

Een gearchiveerde versie van onderstaand bericht vind je hier terug.

In een uitzending van het Vier-programma "Viva la feta" zei de Nederlandse mediafiguur Martien Meiland onlangs dan weer dat hij zelf nooit smeert omdat dat "allemaal commercie" is.  

Ook onafhankelijk volksvertegenwoordiger in de Kamer Dries Van Langenhove laat van zich horen. Op Facebook schrijft hij dat de overheid mensen bang maakt voor zonlicht terwijl we ondertussen al met een gebrek aan vitamine D kampen.

In andere gevallen wordt zonnecréme zelfs gelinkt aan het veroorzaken van huidkanker

Chemische sporen

Maar in hoeverre kloppen al die beweringen en is de afkeer van zonnecrème terecht? "Er heerst onder wetenschappers een wereldwijde consensus dat zonnecrèmes werken bij het voorkomen van verbranding en verschillende types huidkanker", zegt uv-experte van de Stichting tegen Kanker Brigitte Boonen. uv is een afkorting voor ultraviolet, dat is een elektromagnetische straling die de zon afgeeft.

Boonen legt uit hoe de meeste zonnecrèmes bestaan uit een mix van chemische uv-filters of mineralen die ook ultraviolet licht blokkeren. "Die laatste categorie is eigenlijk de beste omdat die het zonlicht niet absorbeert en niet in de huid dringt", zegt ze. "Het nadeel is dat die over het algemeen iets moeilijker smeerbaar is en een witte, goed zichtbare film op de huid achterlaat. Niet veel mensen kiezen daarom voor een crème op basis van mineralen."

Een minerale zonnecrème herken je wanneer zinkoxide en titaniumoxide op de ingrediëntenlijst staan. 

Wanneer smeer ik best?

  • De meest aangewezen periodes zijn tussen maart en oktober.
  • Tussen 12u en 15u, zeker in de zomer, is de zon het schadelijkst
  • Wanneer de uv-index factor 3 overschrijdt, bescherm je je best. Deze index wordt medegedeeld in het weerbericht of vind je op de website van het KMI. 
  • Idealiter smeer je om de twee uur opnieuw. 
  • Een volwassen persoon moet eigenlijk 35ml smeren om maximale bescherming te hebben.
  • Bedekkende kledij, een zonnebril, een hoedje of schaduw zijn eigenlijk nog beter dan zonnecrème. De regel daarna is: wat je niet bedekt krijgt, smeer je in.
Meer info vind je op Stichting tegen Kanker

Wil dat zeggen dat de andere crèmes mogelijk niet werken en door chemische toevoegingen schadelijk zijn? Vorige zomer haalde Johnson & Johnson nog enkele van haar zonnecrèmes uit de handel, omdat er sporen van benzeen, een stof die onder andere ook terug te vinden is in sigaretten en brandstof, in werden teruggevonden. Het ging wellicht om een productiefout in de fabriek, benzeen is namelijk geen vast onderdeel van zonnecrèmes. 

Bovendien werden de sporen voornamelijk teruggevonden in spuitbussen die zogenoemde aerosolen verspreiden. Over de veiligheid van aerosolcrème, zeker bij kinderen, is nog niet voldoende onderzoek, zo bevestigt Boonen. Bovendien toont ander onderzoek aan dat minstens één minuut sprayen noodzakelijk is om voldoende bescherming te krijgen, iets wat veel mensen niet doen. 

Represented by ZUMA Press, Inc.

Twee controversiële stoffen die wél in de meeste, smeerbare zonnecrèmes zitten, zijn de chemische uv-blokkers oxybenzone en octinoxaat. De Amerikaanse staat Hawaï verbood vier jaar geleden crèmes met deze stoffen in, omdat ze bij afwassing in de zee mogelijk schadelijk kunnen zijn voor de kostbare koraalriffen. 

Een recente studie in het medische tijdschrift JAMA toont ook aan dat deze stoffen na het insmeren wellicht dieper in de huid doordringen, maar een rapport van de Europese Commissie stelt dan weer dat er onvoldoende data zijn om aan te tonen dat dat voor mensen schadelijk is. Oxybenzone is op Europees niveau ook toegestaan in de productie van cosmetica. 

Dat is ook de conclusie van de Amerikaanse Food and Drug Administration die zegt dat producten die onder de drempelwaarde van 0,5 nanogram per milliliter crème zitten, voor minder dan 1 op de 100.000 mensen schadelijk kan zijn. Hetzelfde geldt voor nanodeeltjes zinkoxide die in verschillende crèmes werden teruggevonden. Het is nog niet geweten welke effecten langdurig gebruik heeft, maar ook hier oordeelde de Europese Commissie dat smeren voorlopig veiliger is dan niet smeren. Zonnecrème wordt in België ook aan een strenge controle van de FOD Volksgezondheid onderworpen. 

CFOTO

Melanoom

Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog de debatten rond het afblokken van vitamine D en het al dan niet voorkomen van huidkanker. "uv-straling zorgt altijd voor minimale beschadiging van de huidcellen", stelt Boonen. "Maar gelukkig herstelt ons lichaam dat vrij snel zolang de schade beperkt is. Wanneer we echter langer onbeschermd in de zon gaan lopen, kan onze huid zich niet zo snel herstellen en kunnen beschadigde cellen muteren tot een tumor." 

Het is niet waar dat je met zonnecrème geen vitamine D kan aanmaken
Brigitte Boonen, uv-experte Stichting tegen Kanker

"Zonnecrème is daarin niet zaligmakend, we kunnen kanker nooit uitsluiten, maar het helpt het beschadigingsproces wel te vertragen", zegt Boonen. Naar schatting één op de vijf Belgen zal voor zijn 75 jaar een vorm van huidkanker ontwikkelen. Bijna veertig procent van alle kankers zijn huidkanker.  Maar is zonnecrème dan een van de oplossingen om dat te voorkomen?

Het antwoord daarop is niet eenduidig. Eerst en vooral, zo zeggen de dermatologen die VRT NWS sprak, moet zonnecrème naast andere maatregelen zoals beschermende kledij en schaduw staan. Daarnaast stelt een bundeling van meerdere studies naar de effectiviteit van zonnecrèmes dat er maar een zwakke samenhang is tussen het smeren van crème en melanoom. 

Maar een Canadese studie stelt die claim dan weer bij. Zo zou de eerdere studiebundeling verschillende gebreken vertonen zoals een eenzijdige focus op uvB-blokkers (uvB-stralen zijn vooral verantwoordelijk voor verbranding, uvA-stralen voor huidveroudering) terwijl moderne zonnecrèmes ook tegen uvA-stralen werken. "De kwaliteit van de filters is sterk geëvolueerd waardoor smeren eerder voordelig zal zijn", zegt Isabelle Hoorens (UGent), doctor in de dermatologie. 

Een studie die in 2017 in Australië werd uitgevoerd toont aan dat het aantal huidkankers tegen 2031 met tien procent kan dalen wanneer het aantal mensen dat zich dagelijks insmeert jaarlijks met vijf procent zou stijgen. Wanneer de volledige Australische bevolking (om en bij de 25 miljoen mensen) zich regelmatig zou insmeren zou het aantal huidkankergevallen zelfs met 34 procent kunnen dalen. 

Toch is een duidelijke één-op-éénrelatie aantonen moeilijk. In de ontwikkeling van huidkanker spelen verschillende individuele factoren mee zoals iemands persoonlijke huidtype of een genetische aanleg voor melanoom. Volgens Hoorens kan er in de studies ook vertekening optreden doordat mensen die zonnecrème smeren doorgaans meer tijd in de zon doorbrengen en zij dus langer worden blootgesteld aan uv-straling. 

Werking van Vitamine D

Tot slot wil Brigitte Boonen nog enkele mythes over vitamine D doorprikken. Volgens haar zijn de effecten op de algemene gezondheid daarvan niet bewezen, ook al draagt Vitamine D bij tot het het gezond houden van botten, tanden en spierweefsels. Diezelfde info horen we bijvoorbeeld ook bij Hoorens. "Het is trouwens niet waar dat je met zonnecrème geen vitamine D kan aanmaken. Er zijn verschillende nieuwe producten op de markt die zowel bescherming bieden als de aanmaak van vitamine D laten doorgaan", zegt Boonen. Deze studie bevestigt dat ook

Binnenkort zal de Vlaamse overheid ook een informatiecampagne rond de opname en effecten van vitamine D opstarten. 

Conclusie

  • De meeste zonnecrèmes zijn op basis van mineralen of chemische uv-blokkers. Mineralen zijn het best voor de huid.
  • Uv-blokkers oxybenzone en octinoxaat zijn controversieel, maar er is nooit duidelijk aangewezen dat ze voor mensen schadelijk zijn. 
  • De hoeveelheden van deze en andere stoffen in crèmes worden ook streng opgevolgd. 
  • Over de veiligheid en effectiviteit van spuitbussen (aerosolen) heerst wel nog onduidelijkheid.
  • Een bundeling van studies die stelt dat er een zwakke samenhang is tussen kanker en zonnecrème vertoont gebreken. 
  • Een studie uit  Australië stelt dat regelmatig gebruik van zonnecrème het aantal melanomen met 10 procent zal doen dalen tegen 2031.
  • Voor de vorming melanoom en andere types huidkanker is het echter bijzonder complex om tot grote conclusies te komen omdat veel genetische details een rol spelen. 
  • Er is geen wetenschappelijke consensus over de gezondheidseffecten van vitamine D. Bovendien laten nieuwere types crèmes de aanmaak van vitamine D toe.
  • Zonnecrème is slechts één van meerdere beschermingslagen tegen uv-schade. Beschermende kledij en schaduw zijn nog effectiever. 
  • We beoordelen de claim dat zonnecrèmes schadelijk zijn dan ook als eerder onwaar. 
  • De claim over de link tussen zonnecrèmes en een tekort aan vitamine D beoordelen we als niet waar. 
  • Veroorzaakt zonnecrème  meer kankers? Die claim is niet waar.
  • Helpt zonnecrème kanker te voorkomen? Die claim is eerder onduidelijk, omdat kanker een complex gegevens is dat mede genetisch bepaald wordt. Ook hoe lang dat iemand in de zon zit, bepaalt mee het risico op kanker. Zonnecrème helpt wel tegen zonnebrand en is dus hoe dan ook een berschermende factor naast andere maatregelen zoals beschermende kledij en schaduw.

Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel.

Meest gelezen