MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez verzet zich tegen totaalverbod op gokreclame: “Deze puriteinse visie slaat nergens op”

 ©  BELGA

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is het helemaal niet eens met het voorstel van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) voor een totaalverbod op gokreclame in ons land. “Moet het voetbal echt kapot in ons land? Deze puriteinse visie slaat nergens op”, klinkt het op Twitter.

jvh

Van Quickenborne (Open VLD) wil tegen eind dit jaar komaf maken met het bombardement aan reclameboodschappen waarmee gokbedrijven iedereen om de oren slaan, ook jongeren. “Ze maken steeds meer winst op kap van mensen met een verslaving. De gevolgen zijn afschuwelijk. Daarom moeten we durven zeggen: Stop.”

LEES OOK. Minister Van Quickenborne gaat alle gokreclames weren: “Het is de spuigaten uitgelopen. Dat moet stoppen” (+)

Van Quickenborne heeft daarvoor een nieuw Koninklijk Besluit opgemaakt. Volgens de vicepremier zijn de zes bevoegde ministers binnen de regering het eens, maar dat geldt blijkbaar niet voor alle partijen binnen de regering: MR-voorzitter Bouchez werpt zich nu al op als een sterk tegenstander van het plan. “De MR verzet zich volledig tegen het ontwerp voor een verbod op kansspelen”, schrijft hij op Twitter. “Dat is een buitensporige maatregel die bijvoorbeeld de sportsector in grote moeilijkheden gaat brengen. Moet het voetbal echt kapot in ons land?”

“De aandacht moet gaan naar mensen met een gokverslaving, die een kleine minderheid vertegenwoordigen”, klinkt het verder. “Door een gereglementeerde sector te liquideren, zullen die mensen naar platformen op het dark web gaan, zonder enige regelgeving. Deze puriteinse visie slaat nergens op. Het voorstel van de minister van Justitie is een heel slecht antwoord op een echte uitdaging waarvoor al maatregelen bestaan die kunnen worden verbeterd. De MR wil meer nuance!”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Mahdi heeft geen bezwaar tegen strengere regels voor producten Nationale Loterij

Staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) heeft dan weer geen bezwaar tegen strengere regels voor reclame voor producten van de Nationale Loterij, waar hij bevoegd voor is. Indien die er moeten komen, dan kan dat via het beheerscontract met de instelling en hoeft niet per se te worden gewacht op het nieuwe KB. Mahdi merkt daarbij op dat in het recente beheerscontract al strenge regels zijn opgenomen.

De laatste herziening van het beheerscontract dateert van vorig jaar en geldt tot 2026. De staatssecretaris wijst erop dat de Nationale Loterij binnen dat contract strenge regels hanteert. Het gaat daarbij om een verbod op reclame die gericht is op kwetsbare groepen, het correct voorstellen van winstkansen, geen reclame naar minderjarigen, enzovoort.

Sportweddenschappen van de Nationale Loterij zullen in de toekomst onder dezelfde regels vallen als die voor private operatoren. De Nationale Loterij zal zich aanpassen aan de nieuwe regels van zodra die van toepassing zijn, luidt het.

VAD over gokverbod: “Duidelijke en verregaande principes kunnen achterpoortjes sluiten”

Ook het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs verwelkomt het voorstel. “Dit is een positieve reflex met duidelijke en verregaande principes”, zo reageert VAD-directeur Katleen Peleman. “Het Koninklijk Besluit bepaalt wat voortaan nog zal mogen en dat is gelukkig erg beperkt. We hopen dat dit heel wat achterpoortjes zal sluiten”, aldus Peleman. “Als dit verbod erdoor komt, worden de kaarten volledig anders geschut, zeker wat betreft de openbare ruimte.”

Wanneer het KB goedgekeurd wordt door Europa en de Raad van State, zal gokreclame niet meer mogen op tv en radio, op websites en sociale media, in kranten en tijdschriften en op affiches in de straat. Daarnaast gaat sportsponsering tegen eind 2024 op de schop. Het verbod kan tegen eind dit jaar in werking treden.

De regering hoopt hiermee onder andere gokverslavingen, vooral bij jongeren, aan te pakken. Het VAD ziet het aantal gokkers de afgelopen tijd dan ook stijgen. “Jongeren hebben sterk het gevoel dat gokken iets alledaags is, iets wat we allemaal doen”, legt Peleman uit. “Gokreclame werkt dit gevoel in de hand.”

Volgens de VAD-directeur zijn het vooral ook jonge mannen die zich laten meedrijven door het spel. Daarnaast is de belofte van grote winst ook zeer aantrekkelijk voor mensen met een lager inkomen. Maar zij zijn – door hun laag inkomen – net een extreem kwetsbare groep.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen