Brussels Airport verwacht drukke zomer: “Maar geen chaos”

Themabeeld ©  BELGA

Brussels Airport maakt zich op voor een erg drukke zomer, maar verwacht “geen chaos” zoals er onlangs was op de luchthaven Schiphol bij Amsterdam. Op sommige dagen kunnen er wel wachtrijen zijn.

jvh
Bron: BELGA

Uit een bevraging van luchtvaartfederatie ACI Europe blijkt dat twee derde van de luchthavens in de zomer meer vertraagde vluchten verwacht. Ze kampen met personeelstekorten. Tijdens de coronacrisis zijn veel jobs verloren gegaan, en nu er weer veel werk is, zijn nieuwe medewerkers moeilijk te vinden “in een erg gespannen arbeidsmarkt in heel Europa”, klinkt het.

LEES OOK. Zomeruittocht in gevaar: waar Brussels Airport straks voor vreest, gebeurde dit weekend al op Schiphol (+)

Zestien procent van de luchthavens verwacht ook een toename van het aantal annuleringen. Een op de drie luchthavenuitbaters verwacht dat de personeelsproblemen zullen aanhouden na het zomerseizoen.

Bij Brussels Airport is de boodschap niet zo alarmerend. Er zijn nog 1.200 vacatures op de luchthaven, maar niet allemaal voor operationele activiteiten, zegt woordvoerster Nathalie Pierard. De maatschappijen, dienstenbedrijven en bagageverwerkers zijn het gewoon om veel passagiers te zien tijdens de zomer. Via een monitoring van beschikbare gegevens kunnen ze zich aanpassen. Daarbij doen ze een beroep op interimkrachten of studenten.

Het is al duidelijk dat er in de zomer minder lastminuteboekingen zullen zijn dan in de krokus- en paasvakantie. Door de versoepelde coronamaatregelen in een groot deel van de wereld zijn er meer boekingen gemaakt.

De luchthaven denkt momenteel tegen 75 procent van de capaciteit van recordzomer 2019 te zullen zitten. Meer passagiers zijn nog mogelijk. Toch sluit Brussels Airport niet uit dat er op bepaalde erg drukke dagen wachtrijen kunnen ontstaan. Daarom zal aan reizigers worden gevraagd op tijd naar de luchthaven te komen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen