Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Bouchez kant zich tegen verbod op gokreclame: ‘Moet het voetbal echt kapot in ons land?’

Foto ter illustratie: reclame van sponsor BetWay tijdens een match tussen Anderlecht en Club Brugge in 2017.Beeld Photo News

Tegen eind dit jaar moet zowat alle reclame voor gokken verdwijnen in ons land. Dat staat in een nieuw koninklijk besluit van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld), schrijven de kranten van Mediahuis, en meldt zijn kabinet vandaag. Coalitiepartner MR kant zich tegen het besluit.

en

Gokreclame zal niet meer mogen op tv en radio, op websites en sociale media, in kranten en tijdschriften en op affiches in de straat. “De filosofie zal zijn dat enkel wie wil gokken en actief op zoek gaat naar informatie over kansspelen, in de toekomst nog gokreclame te zien zal krijgen”, zegt Van Quickenborne. “Het constante bombardement van reclame die verslaving in de hand werkt, ook bij jongeren, moet stoppen.” 

Opmerkelijk: ook sportsponsoring door gokbedrijven gaat op de schop. Tegen eind 2024 moeten alle gokmerken van de voetbal- en andere sporttruitjes verdwenen zijn. Intussen mogen gokbedrijven als sportsponsor enkel reclame maken door de merknaam of het logo te gebruiken, zowel op de shirts als in de stadions. Het gebruik van reclameslogans is daar niet meer toegelaten. Ook reclamespotjes afspelen op schermen of door luidsprekers in stadions wordt verboden.

Lees ook

Van gokautomaten in het stadion tot gadgets: gokbedrijven en topvoetbal zijn nauw verweven

Van voetbal spelen naar gokken is een kleine stap: ‘Je kan legaal 2.000 euro per maand verspelen’

Gokreclame zal wel nog mogelijk zijn op websites en eigen socialemedia-accounts, maar zonder mogelijkheid tot interactie en met videoboodschappen van maximaal vijf seconden, en binnen de fysieke kansspelinrichting zelf. Incidentele reclame in videoverslaggeving van sportwedstrijden en productplacement in televisieprogramma’s die niet specifiek voor de Belgische markt zijn bedoeld mogen nog blijven bestaan.

In het KB worden ook een aantal algemene ethische regels opgenomen waaraan de nog toegestane vormen van gokreclame moeten voldoen. Zo mag gokreclame geen gebruikmaken van natuurlijke personen of fictieve personages. Bekende persoonlijkheden zoals sporters, acteurs of influencers brengen immers een zeker positief beeld van gokken naar voren.

Het KB moet nog goedgekeurd worden door Europa en door de Raad van State, tegen eind dit jaar kan het in werking treden.

MR: ‘Moet voetbal echt kapot?’

Volgens Van Quickenborne zijn de zes bevoegde ministers binnen de regering het eens. Maar dat geldt niet voor alle partijen binnen de regering. Coalitiepartner MR is alvast tegen. “Dit is een buitensporige maatregel die bijvoorbeeld de sportsector in grote moeilijkheden gaat brengen. Moet het voetbal echt kapot in ons land?”, zegt voorzitter Georges-Louis Bouchez.

“Het voorstel van de minister van Justitie is een heel slecht antwoord op een echte uitdaging waarvoor al maatregelen bestaan die kunnen worden verbeterd. De MR wil meer nuance”, zegt Bouchez. “De aandacht moet gaan naar mensen met een gokverslaving, die een kleine minderheid vertegenwoordigen. Door een gereglementeerde sector te liquideren, zullen die mensen naar platformen op het dark web gaan, zonder enige regelgeving. Deze puriteinse visie slaat nergens op.”

De PS schaart zich wel achter het nieuwe KB van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en toont zich kritisch voor MR-voorzitter Bouchez. De Franstalige socialisten vinden dat hij zijn rol als partijvoorzitter verwart met die als voorzitter van voetbalclub Francs Borains.

“Het is goed dat het risico op spelverslaving ingeperkt wordt”, klinkt de reactie op de hoofdzetel van de PS. “Deze preventiemaatregel is meer dan welkom.”

Ook Staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) is te vinden voor het verbod. Hij heeft geen bezwaar tegen strengere regels voor reclame voor producten van de Nationale Loterij, waar hij bevoegd voor is. Sportweddenschappen van de Nationale Loterij zullen in de toekomst onder dezelfde regels vallen als die voor private operatoren. De Nationale Loterij zal zich aanpassen aan de nieuwe regels van zodra die van toepassing zijn, luidt het.