Bedrijf achter Sportlife en King-muntjes sluit vestiging in Turnhout, personeel weet van niks: “Ik val van mijn stoel”

© Het Nieuwsblad

Het Zweedse snoepbedrijf Cloetta wil zijn vestiging in Turnhout sluiten. Dat bleek maandag uit een mededeling van het bedrijf. De vakbonden bleken echter niet op de hoogte. “Ik val van mijn stoel, we weten hier van niks”, zegt Jeffrey Goossens van ACV Voeding en Diensten. Er vond dinsdagochtend alsnog een bijzondere ondernemingsraad plaats, het personeel reageerde na afloop verslagen.

jvh
Bron: BELGA

Cloetta – bekend van merken als Sportlife-kauwgom en King-pepermunt – wil drie vestigingen in Nederland (Roosendaal) en België (Turnhout) sluiten, aldus het bedrijf. Tegelijkertijd wil het in Nederland een volledig nieuwe fabriek gaan bouwen. In de drie vestigingen werken 350 mensen. Het merendeel zou in de nieuwe vestiging aan de slag kunnen, verzekert Cloetta. Waar die precies in Nederland komt, zegt het bedrijf niet. Volgens de bedrijfswebsite werken in de fabriek in Turnhout zo’n 115 mensen.

Bij Cloetta in Turhout wisten ze maandagavond echter van niks. De mededeling stond enkel op de website van het Zweedse bedrijf, er was geen aankondiging geweest in een ondernemingsraad. “Ik val van mijn stoel, we weten hier van niks. Vrijdag is er nog een personeelsfeest geweest. Dit is een grove schending van de wet-Renault. Schandalig”, aldus Jeffrey Goossens van ACV Voeding en Diensten. De wet-Renault verplicht bedrijven om bij ontslagen de vakbonden en het personeel te informeren en consulteren.

Bijzondere ondernemingsraad

Dinsdagochtend vond alsnog een bijzondere ondernemingsraad plaats in Turnhout. “Wij kregen maandagavond een heel droog mailtje van Cloetta”, aldus Goossens. “Om half tien worden wij verwacht op een bijzondere ondernemingsraad”, klonk het.

Daar werd bevestigd officieel dat de vestiging in Turnhout de deuren moet sluiten, en dat er een nieuwe, hypermoderne en milieuvriendelijke fabriek zal komen in het Nederlandse Roosendaal. “Volgens de directie koos Cloetta voor Nederland omdat de afzetmarkt daar groter is”, aldus Goossens. “De directie wil zoveel mogelijk mensen meenemen naar de nieuwe fabriek, maar als ze eerlijk is, is dat in de praktijk evident. Het is langer dan een half uur rijden van de ene stad naar de andere. En sommige mensen komen nu al van ver. Die afstand zal dus te groot zijn. Bovendien zit je met een ander socialezekerheidsstelsel.” Het personeel reageerde dan ook “vol ongeloof en verslagen” na de ondernemingsraad.

“We hebben ook ons ongenoegen geuit over de communicatie van de directie op maandagavond”, aldus Goossens. “Vorige week werd onze vestiging op een personeelsfeest nog de hemel ingeprezen als de meest efficiënte vestiging, op maandagavond kregen we dan het nieuws over de sluiting in 2026.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen