Doorbraak in onderzoek brandstichting in Beringen waarbij twee brandweerlui stierven: drie verdachten opgepakt

Er zijn drie verdachten opgepakt in het onderzoek naar de brandstichting in een leegstand pand in de Koolmijnlaan in Beringen. Er was ook een vierde persoon gearresteerd, maar tegen hem zijn geen bewijzen gevonden. Bij de brand in augustus 2019 kwamen twee brandweermannen van het korps van Heusden-Zolder om het leven, een derde raakte zwaar verbrand. 

Het kraakpand op de Koolmijnlaan in Beringen was na twee eerdere, kleine brandstichtingen verzegeld en dichtgetimmerd, maar dat kon niet voorkomen dat er in de nacht van 10 op 11 augustus 2019 opnieuw brand uitbrak. Er vormde zich meteen hevige rook en er ontstond een flashover, een plotse ontbranding van hete gassen met een ontploffing tot gevolg. 

De ravage na de brand was enorm, net als het aantal slachtoffers: twee brandweermensen kwamen om het leven, een derde brandweerman werd zwaargewond. Alle slachtoffers maakten deel uit van het brandweerkorps van Heusden-Zolder.

Intussen meerderjarig

De drie opgepakte verdachten zijn allemaal afkomstig uit Beringen, twee van hen waren op het ogenblik van de feiten minderjarig. Het onderzoek wijst nu uit dat de brandstichting met fatale gevolgen mogelijk op "ongelukkige wijze" werd veroorzaakt door de drie verdachten, die intussen allemaal meerderjarig zijn. Dat bevestigt het parket.

Ook een vierde persoon, destijds ook nog minderjarig, werd even opgepakt voor verhoor. Die persoon bleek die bewuste avond niet aanwezig te zijn aan het gebouwencomplex in Beringen. 

Christophe Bielen, advocaat van een van de drie verdachten, geeft meer uitleg bij de situatie: "Mijn cliënt vernam achteraf in de media en via krantenartikels dat twee brandweermannen om het leven waren gekomen. Toen durfde hij het aan niemand meer vertellen. Er is inderdaad vuur gemaakt, maar hij dacht dat ze dat hadden gedoofd. Hij is opgelucht nu hij verhoord is. Het is nu afwachten wat er met de zaak op strafrechtelijk gebied gaat gebeuren. Mijn cliënt is niet voorgeleid bij de onderzoeksrechter."

Jeugdrechter

Het onderzoek naar de fatale brand stond bijna zo goed als op seponeren, maar opeens dook er politionele informatie op, waarna de vier arrestaties verricht werden. Het parket van Limburg wil een verdachte die meerderjarig was op het ogenblik van de feiten voor de correctionele rechtbank dagvaarden. Wat de jongeren betreft die indertijd minderjarig waren, vraagt het parket een doorverwijzing naar de jeugdrechter die eventueel maatregelen kan nemen.

"De verhoren zijn afgenomen, maar we moeten ervan uitgaan dat ze betrokken waren, maar de desastreuze gevolgen niet hebben gewild", zegt Bruno Coppin van het Parket Limburg:

Videospeler inladen...

Afgelopen zomer werden brandweermannen Chris Medo en Benni Smulders nog herdacht met een vlaggengroet aan de brandweerkazernes van Heusden-Zolder, Beringen en Tessenderlo. “Twee jaar later staan we nog eens stil bij de impact die dit heeft gehad op deze brandweerfamilie, ze waren erg hecht en zijn dat nu nog steeds”, liet burgemeester Thomas Vints (CD&V) toen optekenen.

De vriendenkring van post Heusden-Zolder richtte een herdenkingsmonument op aan de voorgevel van de brandweerkazerne. Kunstsmeden Robin Das en Raf Nulens creëerden een 3D-versie van de tekening die Kristien Tielens - zelf echtgenote van een brandweerman - maakte na de noodlottige brand.

Meest gelezen