©  AFP

Enorme stijging aantal doden door vuurwapens in VS in 2020

Het aantal doden door vuurwapens in de Verenigde Staten is in 2020 “historisch veel” gestegen, meldt de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC. De stijging is mogelijk het gevolg van zowel de coronapandemie als van toegenomen armoede, klinkt het.

Bron: BELGA

In de VS zijn in 2020 19.350 mensen met vuurwapens omgebracht, een stijging van bijna 35 procent ten opzichte van 2019. Dat was volgens de CDC het hoogste aantal moorden door vuurwapens in 25 jaar. Ook het aantal zelfmoorden met behulp van vuurwapens steeg, hoewel met slechts 1,5 procent, tot 24.245.

Het aantal moorden met vuurwapens nam het meest toe onder mannen, tieners en jonge volwassenen, en in zwarte en inheems-Amerikaanse gemeenschappen. Zij zouden volgens de CDC extra gevoelig zijn geweest voor de “verstoringen van diensten en onderwijs, sociaal isolement en economische factoren zoals baanverlies, instabiliteit van huisvesting en moeilijkheden om de dagelijkse uitgaven te dekken” die de coronapandemie in 2020 veroorzaakte.

In haar rapport merkt de gezondheidsdienst ook op dat het toegenomen geweld in die groepen verband houdt met “langdurige systemische ongelijkheid en structureel racisme” in het land. De CDC wijst tevens op spanningen tussen de bevolking en de politie na de dood van George Floyd, pieken in wapenaankopen en een stijging van het aantal gevallen van huiselijk geweld in 2020.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer