Oorzaak van dodelijke gasexplosie in Deerlijk bekend: ‘Samenloop van omstandigheden’

In het West-Vlaamse Deerlijk is woensdagochtend de zaakvoerder van een dakwerkbedrijf om het leven gekomen toen een gasfles in de laadruimte van zijn geparkeerde vrachtwagen ontplofte. De andere inzittende, een medewerker, raakte zwaargewond. Een derde persoon, die achter de vrachtwagen aan reed, raakte ook gewond.

gjs, jdk, dvf

De propaanfles van tien liter stond in een geparkeerde vrachtwagen toen de fles omstreeks 9 uur ontplofte. ‘De chauffeur en passagier van de vrachtwagen zagen witte damp uit hun laadruimte komen en stopten daarom om hun lading te controleren’, zegt Piet Berlaen van brandweerzone Fluvia aan De Standaard. Tijdens die controle is de gasfles ontploft. De bestuurder en tevens zaakvoerder van een dakwerkbedrijf kwam daarbij om het leven. Zijn passagier raakte zwaargewond, maar zou intussen stabiel zijn.

De achterkant van de vrachtwagen is volledig vernield. Er is ook schade aan het bankgebouw, waar de vrachtwagen naast stond. De andere gasflessen werden uit de vrachtwagen gehaald.

Het parket laat weten dat de oorzaak van de ontploffing te wijten is aan een samenloop van omstandigheden. In de laadruimte duwden isolatieplaten tegen een gasbrander waardoor rook en warmte is ontstaan. Door die warmteontwikkeling is een gasfles ontploft net op het moment dat de twee personen zich in de buurt bevonden.

De achterkant van de vrachtwagen is volledig vernield. ©  belga

‘Ons huis daverde’

Volgens burgemeester Claude Croes (CD&V) waren drie mensen getuige van de ontploffing. ‘Zij hebben alles zien gebeuren en worden opgevangen in de brandweerkazerne. Voor hen is dit emotioneel heel zwaar’, zegt hij. ‘Ook andere bewoners die nood hebben aan begeleiding worden daar opgevangen.’

De ontploffing was tot ver te voelen. ‘We schrokken enorm. Plots was er een grote knal te horen’, zeggen buurtbewoners Jozef en Maria. ‘Ons huis daverde. We gingen snel buiten kijken en zagen een beetje verder een enorme grijze rookpluim uit de vrachtwagen komen. Er stond meteen veel volk rond.’

De gemeente laat weten dat de Vichtesteenweg van het afrittencomplex tot en met het kruispunt Belgiek afgesloten is. Dat zal zo blijven tot in de late namiddag. De politie regelt het verkeer ter plaatse.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse ©  BELGA

De overige gasflessen werden veilig bevonden door de brandweer ©  BELGA