Foto: AP

Waarom het bij ons zo lang zonnig en droog blijft, terwijl het in Spanje regende: de "omegablokkade" uitgelegd

Het is nu al dagen zonnig, warm en droog. En ook volgende week wordt het zomers warm met temperaturen rond 25 graden en, op enkele lokale buien na, nauwelijks regen. Hoe komt het dat het mooie weer zo lang blijft hangen boven ons land? Hoe uitzonderlijk is dat en was het vroeger anders? We vragen het aan weerman Frank Deboosere.

Ons weerbeeld lijkt nu al een hele tijd onveranderd: veel zon en nauwelijks regen. Aangenaam lenteweer, maar het gebrek aan regendruppels wordt stilaan wel voelbaar. "Vanuit de lucht zal je zien dat de natuur ondertussen al niet meer zo groen is", zegt weerman Frank Deboosere. "Op dit moment is er nog geen probleem voor de landbouwgewassen, maar als het tegen eind mei, begin juni nog niet geregend heeft, komen die wel in grote problemen."

Dat het al zo lang zonnig en droog is, komt door de hogedrukgebieden die elkaar opvolgen en boven ons land blijven hangen. "Storingen en regenbuien blijven aan de rand van dat hogedrukgebied hangen en gaan er in een grote boog omheen. Op de weerkaart ziet dat eruit als de Griekse letter omega, vandaar dat we spreken van een omegablokkade", zegt Deboosere. "Dat zorgt ervoor dat storingen worden tegengehouden en dat we de hele tijd standvastig mooi weer hebben."

(Bron: KNMI en Meteo Schweiz)

Ook in maart zorgde een omegablokkade voor stralend lenteweer. In totaal scheen de zon in maart 227 uur, zo'n 100 uur meer dan gewoonlijk en zelfs meer dan een gemiddelde zomermaand. Maart 2022 werd ook de droogste maand maart sinds het begin van de metingen in 1833.

Hogedrukgebieden komen steeds vaker tot bij ons in de zomermaanden

Frank Deboosere, weerman

"Vroeger ging het weer meer op en neer en zagen we meer afwisseling tussen nat en droog weer. Tegenwoordig stellen we vast dat die cycli langer worden en dat we gedurende langere tijd altijd maar hetzelfde weer hebben.

"De voorbije jaren  hebben we gezien dat hogedrukgebieden in de zomermaanden de neiging hebben om iets meer noordwaarts te trekken en tot bij ons te komen. Resultaat: het wordt droger."

Herbekijk de VRT NWS Live met Frank Deboosere:

Videospeler inladen...

Al waarschuwt Deboosere meteen ook voor meer intense regenbuien. "In warmere lucht kunnen er zich meer wolkendruppels vormen. Dat hebben we de voorbije jaren ook gezien. Het wordt droger, maar áls het regent, kan het op korte tijd heel veel regenen. We verwachten de komende decennia dus drogere zomers, maar als het regent zal het harder regenen."

Zondagavond kans op onweersbuien

Een voorsmaakje zouden we zondag al kunnen krijgen. "De komende dagen blijft het droog, maar zondagavond en misschien ook maandag kunnen er lokaal onweersbuien ontstaan met veel neerslag op korte tijd. Dat water zal niet in de bodem kunnen dringen, omdat die door de droogte snoeihard is. En dus kan er lokaal zelfs sprake zijn van wateroverlast."

Volgende week dinsdag en woensdag wordt het dan weer zonnig en droog met woensdag temperaturen rond 28 graden. Donderdag kunnen er opnieuw onweersbuien ontstaan.

Meest gelezen