Minister-president Jambon (N-VA) na ontslag Beke (CD&V): "Als je zegt dat de druk te groot wordt, dan begrijp ik dat"

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft kort gereageerd op het ontslag van Wouter Beke uit zijn regering. "Ik heb het niet zien aankomen", zei Jambon, die begrip heeft voor de "menselijke omstandigheden" waarin Beke zijn beslissing nam. "Ik hoop dat CD&V tegen maandag een nieuwe minister naar voren kan schuiven".

Wouter Beke (CD&V) kondigde gisteren tijdens een persconferentie live in de journaals van 19 uur zijn ontslag aan. Ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) was nog niet lang op de hoogte. "Ik ben gisteren door Wouter Beke gecontacteerd", zegt Jambon net voor hij zijn kabinet binnenwandelt op het Martelaarsplein voor de Vlaamse ministerraad. "Ik betreur het, ik heb het ook niet zien aankomen. Ik heb begrepen dat de druk te hoog werd voor hem, en voor die menselijke omstandigheden heb ik begrip (...) Ik hoop dat hij zich snel kan herpakken en nog veel successen kan boeken", aldus Jambon.

Beke verwees op zijn persconferentie naar de dood van een baby in een kinderdagverblijf. Het leidde tot een parlementaire onderzoekscommissie en heeft hem meer geraakt dan hij zelf liet uitschijnen, gaf hij gisteren toe. "Als je zegt dat het niet meer gaat, dan begrijp ik die omstandigheden", zegt Jambon daarover. 

"Ik heb nooit van hem verwacht dat hij ontslag zou nemen", zegt Jambon. "Als ik de ontslagbrief krijg, dan zullen zijn bevoegheden collectief worden overgedragen naar de Vlaamse regering". Jambon hoopt dat CD&V tegen maandag een nieuwe minister naar voren kan schuiven. CD&V gaf al aan dat er na het weekend een nieuwe opvolger zal klaarstaan

"Ik ben het niet eens met de perceptie dat dit afstraalt naar de hele Vlaamse regering", zegt Jambon. Bekijk hieronder het fragment:

Videospeler inladen...

Was zijn ontslag nodig? Daar wil Vlaams minister Bart Somers - die ook kort reageerde voor de ministerraad - zich niet over uitlaten. "Ik hoop dat hij snel terug op zijn benen staat. Ik kan alleen maar respect hebben voor zijn beslissing, het is menselijk geen makkelijke beslissing", zegt Somers.

Wouter Beke was ook opvallend hard voor de media in zijn speech gisteren, die hem hard zouden hebben aangepakt over zijn beleid. "We werken in een ruwe en hard omgeving", gaat Somers verder. "Je krijgt vooral kritiek als het moeilijk gaat, en weinig lof als je wel iets goed doet", zegt Somers. Hij wil op dit moment geen analyse maken van het beleid van de Vlaamse regering, maar vooral onderstrepen dat Beke een loyale collega is geweest waar hij graag mee heeft samengewerkt. 

"We werken in een ruwe omgeving waar je weinig lof krijgt als het goed gaat, maar vooral veel kritiek als het slecht gaat", zegt Vlaams minister Somers:

Videospeler inladen...

Vlaams minister Benjamin Dalle (CD&V) heeft "respect" voor de persoonlijke beslissing van Wouter Beke, zijn collega Zuhal Demir (N-VA) "heeft begrip" voor zijn beslissing:

Videospeler inladen...

Meest gelezen