Limburgse partijgenoten van Wouter Beke verrast door zijn ontslag: "Hij mag trots zijn op verwezenlijkingen"

De Limburgse partijgenoten van Wouter Beke (CD&V), zoals oud-minister van Welzijn Jo Vandeurzen, reageren verrast op zijn ontslag als Vlaams minister van Welzijn. Ook al lag Beke al lang onder vuur.

Jo Vandeurzen, die zelf 10 jaar Vlaams minister van Welzijn voor CD&V was, had het ontslag van zijn opvolger Wouter Beke niet zien aankomen. "Voor de paasvakantie heb ik nog een lang gesprek met hem gehad. Toen kreeg ik de indruk dat hij er voluit voor zou blijven gaan, dus zijn ontslag heeft me verrast", reageert hij in "De Ochtend" op Radio 1. 

Hij heeft altijd oog gehad voor de belangen en de verzuchtingen van de Limburgers. Dus dit is geen goede zaak voor Limburg

Jo Vandeurzen, oud-minister van Welzijn

"Maar er zijn grenzen aan het incasseringsvermogen van een mens. Als je elke dag moet vecht tegen percepties en framing, begrijp ik dat je niet meer verder kan. Zelf heb ik ooit in heel lange onderhandelingen gezeten en ben ik meegesleurd geweest. Na een tijdje vreet dat aan een mens en moet je een beslissing nemen."

"Geen goede zaak voor Limburg"

Vandeurzen vindt dat Beke belangrijke stappen heeft kunnen zetten. "Dat zal duidelijk worden als het stof neergedwarreld is. De budgetten zijn nog nooit zo sterk gestegen en er is een historisch sociaal akkoord gesloten. Op het vlak van welzijn is het werk natuurlijk nooit af en zijn er altijd gigantische uitdagingen", reageert hij ook bij Radio 2 Limburg.

De oud-minister benadrukt ook dat de vaccinatiecampagne in Vlaanderen vlot is verlopen en internationaal lof krijgt. "Wouter mag als minister zeggen dat hij fier is op zijn verwezelijkingen."

Jo Vandeurzen als Vlaams minister van Welzijn.

Volgens Vandeurzen is de kritiek op Beke daarom niet helemaal terecht. "Ik ga niet zeggen dat een minister geen fouten kan maken, ik heb er zelf ook gemaakt. Wouter zal zich ook op sommige momenten afgevraagd hebben of hij bepaalde zaken wel goed heeft gedaan."  

Daarnaast vindt Vandeurzen het ontslag van Beke geen goede zaak voor Limburg. "Hij heeft altijd oog gehad voor de belangen en de verzuchtingen van de Limburgers. Dus dit is geen goede zaak voor Limburg."

Beluister hier het gesprek met Jo Vandeurzen in "De Ochtend" op Radio 1:

Begripvolle burgemeesters

Terwijl burgemeester van Bree, Liesbeth Van der Auwera, haar partijgenoot gisterenochtend nog verweet "niet het talent te hebben om empatisch met mensen om te gaan", zijn andere Limburgse burgmeesters milder.

Marleen Kauffmann (CD&V), die nu waarnemend burgemeester is in Leopoldsburg, werd vooraf verwittigd door Wouter Beke. "Zijn beslissing heeft me wel verrast, vooral ook de timing. Maar ik respecteer zijn beslissing."

Nu Beke geen minister meer is, kan hij opnieuw zijn functie als burgemeester van Leopoldsburg opnemen en wordt Kauffmann wellicht opnieuw schepen van Cultuur. "Wouter heeft enkele dagen rust gevraagd. Dus vandaag ga ik gewoon naar het gemeentehuis en werk ik verder als burgemeester. We zullen dat volgende week bespreken." 

Marleen Kauffmann (CD&V), nu nog waarnemend burgemeester is in Leopoldsburg

Steven Matheï (CD&V), burgemeester van Peer, noemt het ook een verrassing dat hij een telefoon kreeg van Beke dat die zijn ontslag ging aankondigen. "Het was een bewogen dag voor  veel mensen". Hij vindt dat Beke inhoudelijk toch een sterk parcours heeft afgelegd, met heel wat verwezenlijkingen die nu wat ondergesneeuwd zijn.

"Maar de afgelopen maanden waren moeilijk voor hem, omdat naast het harde politieke leven een menselijke kant is, en dat wordt soms vergeten. Politici hebben ook familie en een menselijke kant. Op een gegeven moment moet je dan beslissingen nemen en daar kan je alleen maar respect voor hebben", klinkt het.

Maar de afgelopen maanden waren moeilijk voor hem, omdat naast het harde politieke leven een menselijke kant is, en dat wordt soms ook vergeten

Steven Matheï (CD&V), burgemeester van Peer

Voor Matheï zelf betekent dit dat zijn mandaat in het federaal parlement stopt. Dat vindt hij jammer, maar het is politiek. "Ik heb dat met veel plezier gedaan, dus ik vind het spijtig. Ik ben wel trots op het parcours dat ik heb afgelegd, de topics zoals een stem geven aan de grensarbeiders in Limburg, de verenigingen-vzw aspecten, regeling rond profvoetballers en makelaars. Het was een voorrecht om dat te mogen doen."

Steven Matheï (CD&V), burgemeester van Peer

Meest gelezen