Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).
Volledig scherm
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). © Photo News

Langdurig zieke werknemers die weigeren vragenlijst in te vullen, verliezen 2,5 procent van hun uitkering

UpdateDe federale ministerraad heeft de luiken voor werknemers en werkgevers in het ‘Terug naar Werk-plan’ van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) afgeklopt. Bedrijven met relatief veel langdurig zieke werknemers kunnen vanaf 2023 een financiële sanctie krijgen. De langdurig zieken zelf verliezen 2,5 procent van hun uitkering als ze na lang aandringen blijven weigeren om mee te werken aan het reïntegratieproces.

38 reacties

  • Tom De Graeve

    2 jaar geleden
    Eindelijk eens een goede, weliswaar nog veel te brave maatregel. Ik ken een pak “langdurig zieken” en beroepsdoppers die meer verdienen dan jij en ik, beste lezers, omdat ze in t zwart bijklussen. Die financiele boete is dus helaas een druppel op de hete plaat. Ik benadruk dat mensen die echt ziek of beperkt zijn voldoende steun moeten krijgen, maar er zit heeeeel veel kaf tussen t koren
  • Léon-Bernard Giot

    2 jaar geleden
    Er zijn ongeveer 340.000 erkende personen met een handicap, er zijn er echter 3.000.000 die zichzelf als meer of minder gehandicapt beschouwen. Help deze mensen aan ergonomisch materiaal, help deze mensen aan lichter werk, help deze mensen aan een verminderde werktijd, enz. en er zullen veel meer mensen aan het werk willen ! De hamvraag is natuurlijk : is er nog werk voor iedereen ? Zo niet dan moet er een herverdeling van het werk gebeuren, minstens mét behoud van de huidige lonen of hogere !
  • Jozef Vermeulen

    2 jaar geleden
    Vroeger werd je gewoon van de ziekenkas gesmeten, nu krijg je na vele waarschuwingen 2,5% minder uitkering. Waarom zou je nog werken?
  • walter huybrechts

    2 jaar geleden
    Een beroepsdopper met zijn inkomen en hetgeen hij bijverdient met zwartwerk heeft groter inkomen dan iemand die reglementair werkt.Als men daar eerst maar eens werk van maakt
  • luc van pelt

    2 jaar geleden
    En dat komt dan van een onverkozene die nooit op een lijst heeft gestaan . Vooruit , de partij voor de werkman...laat me niet lachen .