Ontsnapte bonobo zit weer veilig in verblijf in Planckendael

 © Beeld: Stijn Van de Sande

De zoo van Planckendael is vrijdag meer dan twee ontruimd geweest nadat een bonobo, een mensaap, uit zijn verblijf was geraakt. Het dier kon na het toedienen van een banaan met verdovingsmiddel weer veilig gevat worden en zit weer in zijn verblijf. Planckendael onderzoekt hoe de bonobo is kunnen ontsnappen.

gjs, svh

De bonobo, een mensaap, ontsnapte vrijdagochtend rond 11 uur uit zijn verblijf. Hoe hij dat gedaan heeft, is nog niet duidelijk. De dieren zouden net buiten zijn geweest toen het gebeurde. Het ontsnapte dier klom in een boom net buiten het eiland. Daarop heeft Planckendael onmiddellijk het noodplan geactiveerd en is het begonnen met de ontruiming van het park.

“Veiligheid is prioritair. De verzorgers doen er alles aan om het dier opnieuw in zijn verblijf te krijgen”, klonk het. De meeste bezoekers waren kinderen op schooluitstap. Er werden flesjes water uitgedeeld.

Politie hielp bij evacuatie

Ook de politie kreeg een noodoproep uit Planckendael. “We zijn onmiddellijk met verschillende ploegen ter plaatse gegaan. Bij onze aankomst was de ontruiming van het park al volop bezig”, zegt Dirk Van de Sande, woordvoerder van de politie Mechelen-Willebroek.

Inspecteurs hebben het personeel geholpen om bezoekers naar buiten te begeleiden. “Een aantal mensen werd in veiligheid gebracht in een gebouw in het park. We hebben ze daar met onze voertuigen weggehaald”, legt de eerste hoofdinspecteur uit. Hoeveel mensen er op het moment van de ontsnapping in het park waren, is nog niet duidelijk.

Banaan

De verzorgers hebben de aap een banaan met verdovingsmiddel gegeven. Daarna was het afwachten tot wanneer het dier in slaap zou vallen. Rond 13.30 uur zat de bonobo weer in zijn verblijf. “Scholen die hun uitstap in het water zagen vallen, krijgen die terugbetaald.”

(lees hieronder verder)

Expeditie Bonobo, waar twintig bonobo’s verblijven, opende de deuren voor het publiek in de zomer van 2019. Het verblijf is beter aangepast aan de noden van de mensapen. Doorgedreven onderzoek in Congo, waar wetenschappers van de zoo al bijna dertig jaar het gedrag van de dieren bestuderen, droeg bij aan het ontwerp van het verblijf. Dat is vijf keer groter dan het oude, maar blijkbaar nog niet groot genoeg. Eentje wilde graag eens de wereld daarbuiten ontdekken.

Het is niet de eerste keer dat er in Planckendael dieren ontsnappen. Bijna vier jaar geleden in juni 2018 liet de jonge leeuwin Rani (2) het leven toen ze ontsnapte uit haar verblijf. Later werd een jonge kuifmakaak opgemerkt op het dak van een naburige woning. In het park ontsnapten ook al eens incasternen en rode ibissen via een gat in het dak en gingen er antilopen op de loop.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen