Van pasta met champignonsaus tot salade met tuinbonen en hartige granola: 5 gerechten van het HLN Eten-weekmenu die je graag wil uittesten
WeekmenuNog op zoek naar inspiratie voor je volgende weekmenu? Het HLN Eten-weekmenu snelt je iedere vrijdag ter hulp. Met deze 5 recepten wordt je week zonder twijfel een smakelijk succes. En we kunnen verklappen: deze gerechten smaken naar meer...
Elke dag vind je in de weekkrant een exclusief recept van HLN Eten. Op vrijdag bundelen we deze online zodat je voldoende inspiratie hebt in het weekend om je weekmenu samen te stellen. Smakelijk!
Maandag: eiwrap met gerookte makreel en cottage cheese
Een omelet en een wrap heb je sowieso al gegeten, maar wist je dat je van die omelet ook makkelijk een wrap kan maken? Leg de ingrediënten op het gebakken ei zoals je anders op de wrap zou doen en vouw dicht voor hetzelfde effect.
Bereidingstijd: 20 minuten
Ingrediënten voor 1 persoon
• 2 eieren
• 80 ml sojaroom
• snuf chilivlokken
• kleine handvol, waterkers, grof gehakt
• ½ rode appel, in schijfjes
• 1 el citroensap
• 2 à 3 el cottage cheese
• 2 el fijngehakte munt
• 1 el fijngehakte bieslook
• 100 g gerookte makreel
• flinke handvol kervel
• plantaardige olie
• peper en zout
Zo maak je het
Kluts de eieren los met de sojaroom en chilivlokken. Roer er de waterkers onder en kruid met peper en zout. Verhit wat olie in een koekenpan en bak een omelet van het beslag.
Was de appel en snijd in dunne plakjes. Bedruppel met wat citroensap. Roer de cottage cheese los met de munt en bieslook en kruid met wat peper en zout.
Lepel de cottage cheese op de omelet en strijk gelijkmatig uit. Beleg met plakjes appel, reepjes gerookte makreel en de kervel. Rol de omelet strak op en snijd door. Serveer meteen.
Tip: Geen fan van cottage cheese? Vervang die dan door een lepel roomkaas die je losroert met een lepel yoghurt.
Dinsdag: orecchiette met champignon-spinaziesaus
Van orecchiette tot farfalle: het maakt ons niet zo héél veel uit welke pastasoort op tafel staat. Deze week proberen we graag de orechiette eens uit. Je tovert de pasta op amper 30 minuten tijd op tafel en de combinatie voorziet in de juiste hoeveelheid comfort waar je nood aan hebt.
Bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 80 g pijnboompitten
• 400 g orechiette
• 500 g champignonmix
• 2 sjalotjes, in ringen
• 2 teentjes knoflook, geperst
• 2 el gedroogde tijm
• 300 g spinazie
• 250 ml sojaroom
• 30 g pecorino, geraspt
• handvol verse oregano
• olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het
Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan. Kook de pasta beetgaar in gezouten water.
Snijd de grootste champignons in partjes. Bak de sjalotjes met de look in olie glazig. Voeg de champignons toe en kruid met de tijm, peper en zout. Voeg de spinazie toe en laat slinken. Giet er de sojaroom bij en laat even doorwarmen.
Giet de orechiette af en vang wat van het kookvocht op. Meng de pasta, samen met de pecorino en een scheutje van het kookvocht, onder de champignon-spinaziesaus. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout. Verdeel de pasta over de borden, bestrooi met de pijnboompitten en werk af met de oregano.
Tip: Voor een extra diepe smaak, kun je de champignons tijdens het bakken flamberen met een scheutje whisky
Woensdag: rabarberflappen met mascarpone-vanilleroom
Schuif de klassieke appelflappen aan de kant en haal de mascarpone uit de tiramisu om van die twee klassiekers gewoon een nieuwe zoete favoriet te maken. Om vingers en duimen bij af te likken!
Bereidingstijd: 15 minuten
Oventijd: 20 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 1 appel
• 2 el suiker
• 1 el verse tijmblaadjes
• 1 el citroensap
• boter
• 2 rabarberstelen, in stukjes van 1 cm
• 500 g bladerdeeg
• 1 ei, losgeklopt
• 1 el verse tijmblaadjes
• munt
• 125 g volle room
• 2 el vanillesuiker
• 125 g mascarpone
Zo maak je het
Snijd de appel in blokjes. Bak ze, samen met de suiker, tijm en het citroensap, in boter beetgaar. Voeg de rabarber toe en roerbak nog 3 minuten. Schep alles in een vergiet en laat uitlekken.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd rondjes met een diameter van 8 cm uit het bladerdeeg. Schep op elk rondje een lepel van het fruit. Bestrijk de randen met losgeklopt ei en vouw dicht. Duw de randen aan met een vork. Bestrijk de bovenkant ook met ei en leg de pakketjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif 20 tot 25 minuten in de oven.
Mix de slagroom met de vanillesuiker stijf. Mix in een andere kom de mascarpone er even door. Schep er de slagroom onder en mix tot een romig geheel.
Serveer de mascarponeroom bij de rabarberflapjes.
Tip: Hoe later in het seizoen, hoe zuurder rabarber smaakt. Proef daarom eerst de smaak en bepaal hoeveel suiker je er nog wil bijdoen.
Donderdag: salade met tuinbonen, veganaise en hartige granola
Groene groenten in een salade zijn altijd een goed idee! Werk af met een zelfgemaakte of gekochte granola voor een krokante bite en een heerlijke veganaise voor een smaakexplosie.
Bereidingstijd salade: 15 minuten
Ingrediënten voor 2 personen
• 80 ml gewone sojamelk
• 1 el wittewijnazijn
• 160 ml zonnebloemolie
• peper en zout
• sap van 1 limoen
• 3 lente-uien
• 100 g gedopte tuinbonen (verse of diepvries)
• 100 g peultjes
• 1 kiwi
• 100 g waterkers of veldsla
• 1 kl mosterd
• 2 el granola
Zo maak je het
Maak de veganaise. Doe de sojamelk, azijn en mosterd in een hoge maatbeker. Zet de mixer in de beker. Zet de mixer aan en voeg geleidelijk aan de zonnebloemolie toe. Ga voorzichtig op en neer met de mixer tot de mayonaise gebonden is. Kruid met peper en zout.
Meng voor de dressing het limoensap met 100 gram veganaise en 2 fijngehakte lente-uien. Zet in de koelkast.
Breng gezouten water aan de kook. Voeg de tuinbonen en peultjes toe, laat 1 minuut koken. Giet af, laat schrikken onder koud stromend water. Laat goed uitlekken.
Verwijder het buitenste vliesje van de tuinbonen. Snijd de kiwi met schil in stukjes.
Meng de kiwi met de peultjes, tuinbonen en waterkers en kruid met peper en zout. Besprenkel met de veganaise en granola.
Tip: Je kan veganise ook kant-en-klaar kopen en de tuinbonen vervangen door tuinbonen uit blik als alles een beetje sneller moet gaan.
Vrijdag: stoofvlees
In het weekend mag het soms iets meer zijn: daarom een recept voor stoofvlees om mee aan de slag te gaan. In deze versie vind je extra groenten en vergeten stukjes vlees. Het geheim achter een stevig potje stoofvlees. Nog lekkerder met frietjes erbij natuurlijk. Smakelijk!
Bereidingstijd: 25 minuten
Gaartijd: 2,5 uur
Ingrediënten voor 4 personen
• 200 g zilveruitjes of kleine uien
• 4 wortelen
• boter
• 650 g stoofvlees en soepvlees of ossenstaart
• 1 kl perenstroop
• 330 ml donker bier
• 1 kl Marmite of 2 el sojasaus
• 2 laurierblaadjes
• maïszetmeel (optioneel)
• peper en zout
Zo maak je het
Pel de zilveruitjes of kleine uien en halveer ze. Schil de wortelen en snijd in stukken (2 cm).
Smelt een klontje boter en bak het vlees goudbruin. Haal alles uit de pan en voeg nu de uien en wortelen toe en roerbak alles gedurende 2 minuten. Voeg het vlees in stukken (5 à 8 cm) toe, gevolgd door de perenstroop, het bier, de Marmite, een scheutje water en de laurier. Laat alles 2,5 uur zachtjes koken met een deksel op de pan.
Haal het deksel van het vuur en laat de saus nog even inkoken. Eventueel dik je de saus in met een beetje maïszetmeel. Kruid bij met peper en zout. Serveer met frietjes of kroketjes.
Tip: Ook erg lekker met pastinaak, knolselder, champignons of raapjes erbij.
Lees ook:
Op zoek naar nog meer recepten? Schrijf je dan zeker in voor de HLN Eten-nieuwsbrief.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
-
143 paaseitjes van 12 supermarkten en bekende merken onder de loep: welke smaak zit in welk papiertje?
Niets zo erg als dénken dat je een heerlijk paaseitje met melksmaak gekozen hebt om op te eten en vervolgens je tanden in een eitje met banaansmaak te zetten. De verpakkingen rond paaseitjes zien er leuk uit, maar ze zijn vooral misleidend. Ontdek in de grote HLN-paaseitjesgids de smaken achter de papiertjes van 143 paaseitjes van 12 verschillende supermarkten en bekende merken. -
PREMIUM
Na kritiek op aspartaam ligt ook deze voedingsstof onder vuur. “Bijna iedere Vlaming eet het elke dag”
Volgens een Franse studie zouden bepaalde E-nummers – stoffen die aan onze voeding worden toegevoegd om die aantrekkelijker en lekkerder te maken – de kans op kanker kunnen verhogen. Wat zijn die E-nummers precies en welke zijn problematisch volgens het nieuwe onderzoek? Specialist gastro-entrologie Judith Wellens (UZ Leuven) werpt een kritische blik op de resultaten: “Dit is opvallend, want deze stof vind je vaak ook terug in de natuur.” -
-
PREMIUM
“Dankzij deze 5 simpele ‘vuistregels’ weet je op voorhand al of een dieet een succes is of niet": hoe pak je gewichtsverlies écht gezond aan?
-
Wat zit er in surimi, de zogenaamde ‘frikandel van de zee’?
Surimi vind je in alle maten en vormen: in schijfjes op je sushi, in blokjes in je pokébowl, versneden in snippers in surimisalade voor op je boterham. De zogenaamde ‘krabsticks’ kan je ook zo als snack eten. Maar zit er echt krab in die witte rolletjes? En waarom noemen ze het weleens ‘de frikandel van de zee’? Onze journaliste vroeg het aan Rob Schreur, managing director van Vičiūnai Group, wereldwijd de grootste producent van surimisticks. -
Mijnenergie
Benzine, diesel of elektrisch: wat is de goedkoopste brandstof?
Exact een week geleden steeg de maximumprijs voor benzine 95 tot 1,784 euro per liter. Dat is meteen het hoogste niveau in vijf maanden tijd, en ondanks een lichte daling blijft de dieselprijs eveneens hoog. Daartegenover staan de sterk gedaalde stroomprijzen. Mijnenergie.be ging na wat dat betekent voor het prijsverschil tussen rijden op fossiele brandstof en rijden op elektriciteit. -
Waarom zit er soms plastic rond biologische groenten in de supermarkten?
-
HLN Shop
SOS onkruid: hoe pak je het snel en eenvoudig aan? Met deze vijf toestellen is je tuin klaar voor de lente
-
PREMIUM
“Een dieet om je bloedsuikerspiegel op peil te houden is verrassend eenvoudig”: endocrinoloog geeft 7 tips die helpen tegen energiedipjes
Iédereen heeft weleens last van een energiedip. Op sociale media bots je als oplossing voor dit probleem vaak op tips om je bloedsuikerspiegel stabiel te eten, zodat je minder dipjes krijgt. Maar moet je daarom elke dag een eetlepel azijn drinken? En verouder je sneller als je veel grote pieken hebt? Endocrinoloog Joke Marlier (UZ Gent) beantwoordt zeven vragen over bloedsuikerspiegel en de impact van voeding. “Als je dit soort symptomen ervaart, is er kans op diabetes.” -
Independer
Dit zijn de 5 populairste autokleuren en zo beïnvloedt de kleur van je wagen de prijs
Zwart, wit of grijs: het klinkt misschien wat eentonig, maar als je auto deze kleur heeft dan kun je rekenen op de nodige waardevastheid als je hem ooit wil verkopen. Daarnaast zijn er nog een paar andere elementen die de restwaarde van een voertuig bepalen. Independer.be maakt je wegwijs. -
HLN Shop
Bakken in een handomdraai: dit doet de keukenrobot in jouw plaats