BELGA

Radicaal-rechtse politici Filip Dewinter en Geert Wilders tegengehouden aan grens Sint-Joost-ten-Node

De radicaal-rechtse politici Filip Dewinter (Vlaams Belang) en Geert Wilders (PVV, in Nederland) hebben geprobeerd een wandeling te maken in Sint-Joost-ten-Node. Dat is hen niet gelukt want aan de gemeentegrens stond de politie hen op te wachten met een verordening die hun "werkbezoek" verbood.

Oorspronkelijk hadden de radicaal-rechtse politici Filip Dewinter (Vlaams Belang) en Geert Wilders (PVV, in Nederland) het idee opgevat om een bezoek aan Sint-Jans-Molenbeek te brengen. Maar burgemeester Catherine Moureaux (PS) had dat bezoek gisteravond verboden. 

Vervolgens kwam er vanochtend ook een verbod in de gemeenten Anderlecht, Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek. Maar het verbod in Sint-Joost-ten-Node legden Dewinter en Wilders naast zich neer en trokken er toch de straat op. Of dat probeerden ze althans, want aan de gemeentegrens werden ze tegengehouden door de politie. 

Bekijk hier de wandeling naar Sint-Joost-ten-Node:

Videospeler inladen...

Wandeling

"Dit is blijkbaar een no-gozone geworden voor iedereen die zich islamkritisch opstelt", stelde Dewinter toen hij met collega Wilders tegengehouden werd door de politie. De wandeling ging van het Vlaams Parlement naar het Madouplein, maar daar werden Dewinter en Wilders meteen opgewacht door een politieagent met de politieverordening in de hand. Verder dan de grens mochten beide politici niet. 

"Ik ben beschaamd dat ik als politicus niet in staat ben om vast te stellen wat er moet vastgesteld worden: dat de gemeenten volledig geïslamiseerd zijn. Dat is wat de burgemeesters niet willen laten zien", verklaarde Dewinter. "Dit is geen politieverordening, maar een fatwa en het toont dat de islam het hier voor het zeggen heeft."

Wilders trad zijn collega bij en benadrukte dat hij al veel landen en islamitische regio's heeft bezocht, maar dat hij dit nog nooit had meegemaakt. "We wilden laten zien dat dit een stukje westers grondgebied is, waar we onze eigen cultuur en waarden kwijtraken. Ik heb nooit begrepen waarom we hier op de stoep worden gestopt. Ik heb daar geen woorden voor", zei hij.

We willen laten zien dat dit een stukje westers grondgebied is, waar we onze eigen cultuur en waarden kwijtgeraken

Geert Wilders (PVV)

De Nederlandse politicus haalde ook nog uit naar Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS), want hij benadrukte dat ze op vreedzame manier door Molenbeek wilden wandelen. "Burgemeester Moureaux vindt het blijkbaar belangrijker om de aanhangers van de islam te accommoderen. Daarmee is Molenbeek jullie eigen meest prominente lokale kalifaat, de facto een no-gozone geworden voor parlementariërs. Dat is een onaanvaardbare capitulatie."

BELGA

Aangezien het gewoon om een wandeling ging, werd beide heren gevraagd waarom ze dan toch een aanvraag indienden bij de betrokken gemeenten en burgemeesters. Het gaat dan om veiligheidsredenen en de bedreiging waar de Nederlandse politicus Wilders mee te maken heeft. Bij de terugkeer naar het Vlaams Parlement na de korte wandeling kwam de politie nog tussen toen drie tegenstanders Wilders en Dewinter met een spandoek opwachtten. Hun identiteit werd gecontroleerd.

Meest gelezen