Coens en Crevits over ontslag van Wouter Beke: "We dachten dat de rust zou weerkeren, maar kritiek op Beke bleef komen" 

Het was een woelige week voor CD&V. Na het ontslag van voorzitter Joachim Coens vorige vrijdag nam ook Wouter Beke gisteren ontslag als Vlaams minister. Terecht of niet? Zijn de media (mee) verantwoordelijk? En hoe moet het nu verder? Partijgenoten Hilde Crevits en Joachim Coens reageerden vanavond uitgebreid bij VRT NWS.

"Je kan van mij niet verwachten dat ik een blije minister was gisteren. Ik ben triest om het afscheid van Wouter. Maar ik begrijp wat hij gedaan heeft." Voor Vlaams minister van Economie en partijgenoot Hilde Crevits kwam het ontslag van Wouter Beke gisteren niet helemaal uit de lucht vallen. Dat vertelde ze vanavond in "Terzake" op Canvas.

"Ik denk dat het een opeenstapeling van kleine dingen was. Wouter voelde al langer dat hij precies niet veel positiefs meer kon doen. Hij heeft dan een tijdje geleden een lang gesprek gehad met mij. Hij vroeg zich af of hij geen stap opzij moest zetten." 

"Er is toen afgesproken dat hij dat niet zou doen. Maar gisteren zei hij dan toch dat het niet meer houdbaar was en dat hij een stap opzij zou zetten, in het belang van de partij."

Bekijk het volledige interview met Hilde Crevits uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Ook voorzitter Joachim Coens kondigde vorige week zijn ontslag aan. Hij deed dat naar aanleiding van de slechte peilingen. "Ik denk dat mijn ontslag ervoor gezorgd heeft dat bij Wouter de zaken zijn gerijpt", zegt Coens in "De afspraak op vrijdag." 

Dat kandidaat-voorzitter Sammy Mahdi op het ontslag van Beke zou hebben aangestuurd, klopt niet zegt Coens. "We hadden gedacht dat mijn ontslag de rust zou doen terugkeren, maar de vertwijfeling en opmerkingen bleven maar komen. Wouter heeft dan de knoop voor zichzelf doorgehakt."

Bekijk het volledige gesprek met Joachim Coens uit "De afspraak op vrijdag":

Videospeler inladen...

Tijdens de persconferentie gisteren verweet Wouter Beke de media dat ze te kritisch zijn. Terecht? "Ik doe daar geen uitspraak over, maar de samenleving is op 10 jaar tijd wel enorm veranderd", zegt Hilde Crevits. "Via sociale media krijg je soms heel forse kritiek, dikwijls anoniem. Je kan wel zeggen dat je je dat niet aantrekt, maar onderhuids blijft dat sluimeren."

"Ik vind ook dat de media soms dingen volledig uit hun context trekken. Je moet flexibel kunnen omgaan met de media, maar voor Wouter was het op."

Wouter is heel gevoelig, maar hij had zijn emoties meer moeten tonen

Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie en Werk (CD&V)

Een kritiek die vaak terugkeert is dat Beke te weinig empathisch is. "Wouter is heel gevoelig, maar het klopt dat hij zijn emoties te weinig toont", zegt Crevits. "Bijvoorbeeld bij de dood van dat kind in die crèche (in Mariakerke, red.), dat heeft hem zo zwaar aangegrepen, maar je hebt dat nauwelijks aan hem gezien. Hij probeerde zich altijd neutraal en correct op te stellen, maar een beetje emotie tonen kan geen kwaad natuurlijk."

Wie worden de opvolgers?

Na het weekend moet bekend worden wie Wouter Beke zal opvolgen als Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding. "Wie dat zal worden, dat weet ik bij wijze van spreken nog niet", zegt Coens. "We gaan dit weekend met een aantal mensen praten en ik zal dan als voorzitter het initiatief nemen om een voorstel te doen."

"Er wordt wel al over het hele plaatje nagedacht. Als Sammy Mahdi de nieuwe voorzitter wordt, en die kans is heel groot, dan moet ook hij vervangen worden (als staatssecretaris voor Asiel en Migratie, red.)."

Eén ding staat vast, ondanks de slechte peilingen en het woelige vaarwater bij CD&V denkt Hilde Crevits nog lang niet aan opstappen. "Het is de kiezer die dat uiteindelijk zal beslissen. Maar wat mij betreft: zolang het vuur brandt, ga ik door."

Meest gelezen