De verovering van Slangeneiland leek een eitje, maar er schuilt een addertje onder het gras

De Russische marine lijkt zich te hebben mispakt aan Slangeneiland. De verovering van het kleine Oekraïens eilandje voor de kust van Odessa leek een kleine klus, maar leidt ondertussen tot veel miserie voor het Russische leger.

Het was een van de eerste wapenfeiten van de invasie van Oekraïne: de verovering van Slangeneiland. Een dozijn Oekraïense grenswachters stonden er tegenover een Russische vloot, aangevoerd door de Moskva, het onfortuinlijke vlaggenschip van de Zwarte-Zeevloot.

Vooruitgeschoven basis

An sich heeft Slangeneiland geen echt belang voor Rusland. Het eiland bestaat uit zeven hectare rots en gras, zonder nuttige grondstoffen of andere bijzondere eigenschappen. Enkel de ligging, op zowat 50 kilometer van de Oekraïense kust en vlak bij verscheidene belangrijke scheepvaartroutes, zorgt ervoor dat Rusland het eiland veroverde en vasthoudt.

De bedoeling was om van Slangeneiland een vooruitgeschoven basis op zee te maken, van waaruit aanvallen op Odessa gecoördineerd konden worden. Kort na de verovering was er dan ook veel activiteit rond het eiland: verschillende landingsschepen dropten raketsystemen, zoals de Sa-15 Tor, op het eiland. Van hieruit kon Odessa bestookt worden, om zo een weg te banen voor een landing of offensief vanop het land.

Oekraïens verzet

Alleen stootte Rusland hier al op enkele (Oekraïense) obstakels. Het landoffensief stokte bij Cherson, en de Russische troepen ondervinden de grootste hinder om verder op te rukken. Meer zelfs: Oekraïense soldaten verzetten zich hevig en konden op enkele plaatsen de Russische troepen wat terugduwen. Ook in Cherson zelf zijn Oekraïense partizanen zeer actief bezig de Russen op alle mogelijke manieren te bestrijden.

Verder blijft ook een landing op Odessa uit. Door het uitschakelen van de Moskva, het schip bij uitstek dat de Russische militaire systemen en kleinere schepen moest beschermen tegen luchtaanvallen, is de jacht geopend voor Oekraïne: zes landingsschepen werden vernield met raketten, Oekraïense gevechtsvliegtuigen of Bayraktar TB2-drones. Twee andere raakten beschadigd. Ook de raketsystemen op het eiland werden al het doelwit van luchtaanvallen.

Door het uitvallen van de Moskva is het voor Russische troepen simpelweg te gevaarlijk om in de buurt van Slangeneiland rond te hangen. De grotere Ropucha-landingsschepen, die speciaal voor de invasie naar de Zwarte Zee werden getransfereerd en aan het begin regelmatig in de buurt van het eiland voeren, zijn nergens meer te bespeuren.

Ondanks dit alles probeert Rusland het eiland toch te behouden: je weet maar nooit dat het vroeg of laat nog nut heeft. Al lijkt het eerder verloren moeite, troepen en materiaal te zijn.

(evb)

Meer