Direct naar artikelinhoud
Nieuws

95 meter boven de grond, 712 meter lang: de langste hangbrug ter wereld opent in Tsjechië

Sky Bridge 721 is de langste hangbrug ter wereld.Beeld AP

Een snuifje angst, een fikse dosis adrenaline en een hoop vlinders in de buik. Dat mag je verwachten wanneer je je waagt aan de langste hangbrug ter wereld die vanaf vandaag officieel geopend is in Tsjechië. De 721 meter lange brug overspant een volledige vallei en hangt maar liefst 95 meter boven de grond.

Sky Bridge 721 heet de nieuwste toeristische attractie in het Tsjechische dorpje Dolní Morava, in het noorden van het land vlak bij de Poolse grens. De brug verbindt twee bergkammen op meer dan 1100 meter boven de zeespiegel.

95 meter boven de grond, 712 meter lang: de langste hangbrug ter wereld opent in Tsjechië
Beeld REUTERS

De bouw van de brug kostte ongeveer acht miljoen euro en nam twee jaar in beslag. Ze is opgehangen aan zes hoofddraagkabels en 60 windkabels. Met haar 721 meter steekt de nieuwe Sky Bridge de 516 meter lange Aroucabrug in Portugal voorbij, tot voor kort de langste hangbrug ter wereld.

De lokale overheid hoopt dat de brug het toerisme in het gebied zal stimuleren door een andere kijk op het beboste landschap te bieden.

95 meter boven de grond, 712 meter lang: de langste hangbrug ter wereld opent in Tsjechië
Beeld REUTERS

Sky Walk

Het is niet de eerste bijzondere attractie waarmee Dolní Morava bezoekers hoopt te lokken. In 2015 kreeg het dorp al de Sky Walk, een 55 meter hoge constructie die toeristen een uniek uitzicht biedt op de vallei van de Moravarivier en het Kralicky Sneznik-gebergte. Bezoekers bereiken de top van de toren via een 710 meter lange houten spiraalbrug. Waaghalzen kunnen nog voor een andere optie kiezen: via de “sleeve” - een stevig net op zo’n 50 meter boven de grond - kunnen ze tot op de hoogste verdieping klauteren. Wie snel terug op de begane grond wil staan, neemt vervolgens een 100 meter lange glijbaan weer naar beneden.

Sky Bridge 721 ligt vlak naast de Sky Walk, een andere populaire attractie.Beeld ANP / EPA
Sky Walk
Beeld ANP / EPA