©  LAPRESSE

Topfavoriet Oekraïne wint Songfestival, België eindigt 19de: bekijk hier de volledige uitslag

Oekraïne maakte zijn favorietenrol zaterdagavond waar. Het Kalush Orchestra won na een spannende strijd met het Verenigd Koninkrijk en dankt zijn overwinning vooral aan meer dan 400 spectaculaire punten van het publiek. België moest zich tevredenstellen met een negentiende plaats.

Wout Desmytere

(Bekijk onderaan dit artikel de volledige uitslag van de finale)

“Dank jullie om Oekraïne te steunen”, klonk het ontroerd vanop het podium. Het was een duidelijk signaal van iedereen die stemde naar Rusland, dat werd uitgesloten van deze editie van het Songfestival. De winnaars kregen een staande ovatie van het publiek.

Sam Ryder van het Verenigd Koninkrijk. ©  AP

De oorlog die momenteel in Oekraïne woedt, heeft zeker meegespeeld in het stemgedrag. De song Stefania gaat over alle moeders van de wereld en dus ook over moeder Oekraïne. Het nummer is in het land uitgegroeid tot een strijdlied. Dat de zanger er aan het einde van de performance nog een kleine politieke boodschap tegenaan gooide, hoefde dus niet te verbazen. “Help Oekraïne, Marioepol. Help Azovstal nu meteen”, klonk het. Russische troepen bombarderen de staalfabriek in de havenstad Marioepol immers al weken aan een stuk.

Onze Jérémie Makiese oogstte met zijn r&b-song Miss you en de bijhorende sobere act succes bij de vakjury, maar het publiek lustte het duidelijk minder. Zij gaven de act in totaal maar vijf punten, waardoor Makiese van de voorkant van de rij naar de achterkant werd geduwd. Ze eindigden op dezelfde plek als Hooverphonic, maar met minder punten.

Het Verenigd Koninkrijk mag blijer zijn. Nadat het land het vorig jaar met nul punten moest stellen, werden ze ditmaal uitvoerig beloond door de vakjury. Lang zag het ernaar uit dat ze zouden winnen, maar daar stak het publiek een stokje voor. Desalniettemin: de vernedering van vorig jaar is doorgespoeld.

LEES OOK. Songfestivalwinnaars: “Nu terug naar Oekraïne om onze plicht te doen”

Politieke statements

Het spektakel begon met Lights off, een dancesong van het Tsjechische We Are Domi. Met Hope uit Estland eindigde de wedstrijd dan weer ingetogen, met een boodschap van...wel ja, hoop. Sowieso was er, voor een apolitieke wedstrijd, best wat politiek aanwezig. Uiteraard dankzij de deelname van Oekraïne, maar ook de inzending van Moldavië liet zich niet onbetuigd.

De groep Zdob si Zdub, die al voor de derde keer op het podium van het Songfestival stond, bracht de muzikale broers Advahov mee als versterking. Hun nummer maakte promotie voor de nieuwe spoorverbinding tussen de Moldavische hoofdstad Chisinau en de Roemeense hoofdstad Boekarest. In de Balkanregio zien velen dat als een oproep om Moldavië weer te annexeren bij Roemenië.

LEES OOK. Zelensky wil volgende editie van Songfestival in Marioepol organiseren

Terugkeer van Måneskin

Måneskin, de winnaar van vorig jaar, had vooraf aangekondigd een politiek statement te willen maken. Dat bleef echter uit. Ze brachten hun nieuwe single Supermodel en zongen ook een fragment uit de soundtrack van Elvis, de biopic over Elvis Presley waar de band aan meewerkte. Makkelijk was het niet voor frontman Damiano, die zich bezeerd had tijdens de opnames van een nieuwe videoclip. De zanger had duidelijk last van zijn been, maar zette toch door.

LEES OOK. Twitter niet mals voor presentatoren Songfestival: “Te vreselijk voor woorden”

De drie presentatoren – zangeres Laura Pausini, zanger Mika en televisiepresentator Alessandro Catalan – brachten het er deftig van af, maar sloegen de bal af en toe mis. Mika haalde enkele landen door elkaar. Hij ging bij Spanje langs om even poolshoogte te nemen, waarna hij besefte dat hij bij Roemenië stond. Zijn aankondiging “This is Holland” moest hij meteen corrigeren naar “Poland”. Het Songfestival presenteren, een mens krijgt voor minder stress.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER