Een foto van de evacuatie uit de Azovstalfabriek

Meer dan 260 Oekraïense militairen geëvacueerd uit Azovstalfabriek in Marioepol, overgebracht naar pro-Russisch gebied

In Oekraïne zijn meer dan 260 Oekraïense militairen geëvacueerd uit de Azovstalfabriek in Marioepol. Dat zegt de Oekraïense viceminister van Defensie. Ze zijn overgebracht naar gebied dat gecontroleerd wordt door de pro-Russische rebellen. De gouverneur van de provincie Charkov maakte bekend dat Oekraïense troepen tot aan de grens met Rusland zijn opgerukt.

Al wekenlang houden Oekraïense militairen zich schuil in de Azovstalfabriek in Marioepol. Het is het laatste bolwerk dat ze er in handen hebben, de rest van de stad en de ruimere regio in het zuiden van Oekraïne is volledig door Rusland ingenomen. 

Eerder konden burgers die eveneens in het gigantische complex schuilden, worden geëvacueerd. Maandagavond hebben volgens de Oekraïense viceminister van Defensie ook meer dan 260 militairen het fabrieksterrein kunnen verlaten.

Volgens de viceminister zijn 53 gewonde militairen naar een ziekenhuis geëvacueerd. 211 anderen zijn naar een andere plek gebracht. Allebei in gebied dat gecontroleerd wordt door pro-Russische rebellen.

BEKIJK - De Oekraïense soldaten worden geëvacueerd:

Videospeler inladen...

Volgens de Oekraïense regering zou er een ruiloperatie komen om hen thuis te krijgen. Maar dat is in Rusland nog niet met zoveel woorden bevestigd, zegt correspondent Geert Groot Koerkamp. "Dat zijn berichten die uit Kiev komen. In Rusland hoor je dat vooralsnog niet. Daar wordt gezegd dat deze Oekraïense strijders zich hebben overgegeven, dat ze krijgsgevangen zijn gemaakt. Maar wat hen verder te wachten staat en of er al concretere afspraken zijn over een gevangenenruil, dat is niet bekend. Dat wordt hier in ieder geval niet gemeld."

Het is niet duidelijk hoeveel militairen er nu nog in de staalfabriek overblijven. De Oekraïense legerleiding wil ook hen weghalen en zegt dat de gevechtsmissie in Azovstal voorbij is. De fabriek verdedigen, is niet langer mogelijk, luidt het.

Met het evacueren van de militairen uit de Azovstal-fabriek, lijkt de stad Marioepol nu definitief volledig in handen te vallen van de Russen. De stad is strategisch belangrijk. Door de verovering ervan kunnen de Russen de hele zuidelijke strook van aan de Donbas-regio (die deels in handen is van pro-Russische rebellen) tot aan de Krim controleren. Enkel in het zuidwesten is de havenstad Odessa nog in Oekraïense handen.

In Charkov in het noordoosten van Oekraïne, zouden Oekraïense troepen er dan weer zijn in geslaagd om de Russen tot aan de grens met Rusland terug te dringen. Dat zegt althans de gouverneur van de provincie Charkov op Telegram.

Het leger plaatste ook een video op het internet waarin Oekraïense militairen aan de grens in de provincie Charkov te zien zijn. Het is echter nog niet duidelijk hoeveel Oekraïense militairen tot aan de grens zijn opgerukt en waar precies. Charkov is de op één na grootste stad van Oekraïne.

BEKIJK - Oekraïense militairen poseren aan een grenspaal in het noorden van de provincie Charkov:

Videospeler inladen...

Het Russische leger focust zich intussen vooral op het uiterste oosten van Oekraïne, de zogenoemde Donbas-regio. Ondanks enkele opvallende verliezen midden vorige week, slaagden de Russen erin de stad Severodonetsk, in de provincie Loegansk, langs drie kanten te omsingelen. Als ze die stad kunnen innemen, zouden ze zo goed als de hele provincie controleren.

Vanmorgen werd echter vooral de provincie Donetsk aangevallen, die samen met Loegansk de Donbas-regio vormt. Op verschillende plaatsen zijn militaire en burgerlijke doelwitten bestookt, laat het Oekraïense leger weten. Zowat 15 procent van die provincie is nog in Oekraïense handen.

BEKIJK - Oekraïense militair zingt het winnende Oekraïense songfestivallied "Stefania" in belegerde Azovstalfabriek, pro-Russische rebellen verspreiden beelden van aanval op fabriek:

Videospeler inladen...

Meest gelezen