AFP or licensors

Nieuwe tegenvaller voor voedselprijzen nu India tarwe-export stopzet: "Nog heel 2022 stijgende prijzen"

Het nieuws dat India de tarwe-export aan banden legt, zorgt voor een nieuwe klap voor de voedselprijzen elders in de wereld. Ook bij ons, verwacht Xavier Gellynck, professor landbouw- en voedingseconomie aan de UGent, in "VRT NWS Live". "Dit zal zich in de winkelkar laten voelen."

Dat de prijzen stijgen, ook de voedselprijzen, is al langer duidelijk. Dat heeft voor een groot deel te maken met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, beide belangrijke spelers op de graanmarkt. "Zij zijn grote bevoorraders van graan in onder meer het Midden-Oosten en Afrika, legt Xavier Gellynck uit, professor landbouw- en voedingseconomie aan de UGent, in "VRT NWS Live". "Die bevoorrading is door het conflict onder druk komen te staan. India had aangeboden om in de bres te springen."

Maar helaas kreeg India de voorbije maanden te maken met extreme hitte en droogte en dat had ook zijn weerslag op de oogst. "De prijzen zijn er drastisch gestegen waardoor de Indiase regering de export van tarwe stopgezet heeft."

Het zal er ook voor zorgen dat de prijs voor tarwe ook bij ons nog meer onder druk komt te staan, vermoedt Gellynck. Dat was al zo door de fors gestegen energieprijzen. "Dat voelen we in ons winkelkarretje. Wat tarwe betreft, zullen we dat voelen aan de broodprijs en bakkerijproducten. Maar ook vervangproducten worden dan duurder, zoals gerst. Dat heeft dan weer een impact op de bierprijs." 

BEKIJK - In VRT NWS Live gaan we dieper in op de verwachte stijging van de voedselprijzen

Videospeler inladen...

Hopen op goede oogsten

Gellynck verwacht nog zeker voor de rest van het jaar stijgende prijzen. "Bij ons is dat misschien nog te dragen, maar in andere landen waar een hoger aandeel van het inkomen gespendeerd wordt aan voedsel, zal dat moeilijker zijn. Dan moeten VN-voedselprogramma's proberen om de tekorten daar op te vangen, om conflicten te vermijden en een nieuwe vluchtelingenstroom te verkomen."

De oorlog in Oekraïne beïndigen, dat zou veel kunnen oplossen, denkt Gellynck. Maar omdat een snelle vrede niet direct in het verschiet ligt, moeten we volgens hem hopen op een beetje meer regen voor de landbouwers, zodat de oogsten goed zijn. "Voor de tweede helft van het jaar is het ook uitkijken naar een goede oogst in het zuidelijk halfrond. Hopelijk kan het dan wat normaliseren."

Meest gelezen