©  Boumediene Belbachir

Vick (10) wil goudsmid worden: “Ik wil net zo goed als papa worden”

Ook Vick Martens (10) uit Hasselt poseerde voor de reeks Dromedaris. Zijn droom? Een ring ontwerpen voor zijn held Dries Mertens. “Later wil ik de winkel van mijn papa verderzetten”, zegt hij.

Hanne De Belie

Toekomst verzekerd voor het atelier van goudsmid Lode Martens in de Hasseltse Kapelstraat. Vick wil in zijn voetsporen treden, en loopt nu al iedere zaterdag mee in de zaak van zijn papa. Ook Vick poseerde voor de lens van Joke Timmermans, voor Dromedaris: de online reeks over kinderen en hun dromen. “Ik vond het leuk om mijn talent te tonen op de foto”, vertelt Vick. “De twee ringen die ik laat zien heb ik zelf gemaakt: eentje voor mijn mama, en de andere voor mijn oma. Mama draagt de ring elke dag, oma houdt ‘m voor als ze naar een feestje moet. Mama haar ring heeft steentjes in verschillende mooie kleuren. Papa heeft uitgelegd hoe ik een juweel moet maken. Eerst moet ik een tekening maken en dan moet ik het juweel in wasco maken. Als ik tevreden ben, doen de medewerkers van papa de ring in een printer, en die bewerk ik met zilver. Daarna kies ik waar de steentjes moeten komen.”

“Ik heb een ring voor mijn mama gemaakt, en de andere voor mijn oma. Mama draagt de ring elke dag, oma houdt ‘m voor als ze naar een feestje moet”

Vick (10)

Vick Martens (10). © Joke Timmermans

Valentijn

Vick is bijna letterlijk opgegroeid in het atelier van zijn papa. “Vroeger was de zaak van papa bij ons thuis”, vertelt hij. “Toen ik zes jaar was, ben ik beginnen te zeuren om mijn eerste juweel te maken. Eerst mocht ik zilveren plaatjes maken met de zaag, om recht te leren zagen. Toen ik negen was, mocht ik beginnen aan mijn eerste juweel. Dat vond ik meteen superleuk, maar wel spannend. Mijn eerste ring heb ik op Valentijn aan mama gegeven. Ze was echt heel trots op mij.” Intussen is Vick nog meer ringen aan het maken. “Voor vrienden van mijn papa”, zegt hij. “Maar ik mag nog geen juwelen verkopen, omdat ik een kind ben. Het is leuk dat andere mensen zeggen dat mijn ringen mooi zijn. Maar op school vertel ik er niet te veel over. Dan ben ik aan het stoefen, en dat wil ik niet.”

Buitenland

Vick zit in het vijfde leerjaar. “Ik wil graag iets met juwelen gaan studeren”, zegt hij. “Papa heeft zelf in een ander land gestudeerd. Na mijn middelbaar wil ik ook in een ander land gaan studeren, omdat ik nog beter wil worden. Net zo goed als mijn papa. Papa heeft in Duitsland en in Parijs gestudeerd. Liefst wil ik naar Duitsland, omdat daar een goede vriend van mijn papa woont.”

De grote droom van Vick: een ring maken voor zijn held Dries Mertens. “Stel je voor: Mertens die een Martens draagt”, zegt hij. “Het zou nog beter zijn als ik een ring mocht maken voor Dries Mertens, die hij aan zijn vrouw kan geven als ze trouwen of zoiets. Dat zou heel fijn zijn.”

Volg Dromedaris van Joke Timmermans via: www.gelukkigeliefde.be of www.facebook.com/gelukkigeliefde

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer