1 jaar na zoektocht naar Jürgen Conings: voor buurtbewoners in Dilsen-Stokkem is het alleen nog een herinnering

Vandaag is het 1 jaar geleden dat de zwaarbewapende beroepsmilitair Jürgen Conings spoorloos verdween. Voor de bewoners van de wijk Grote Homo in Dilsen-Stokkem was dat toen hét gespreksonderwerp want de auto van Conings werd in hun wijk, vlakbij het bos teruggevonden.  Dagenlang zagen ze politie- en legervoertuigen af en aan rijden. Nu de rust er is teruggekeerd, blikt buurtbewoner Denny Bonnet op Radio 2 terug. 

Waar ging de zaak over? 

Op 17 mei 2021 verdween beroepsmilitair Jürgen Conings spoorloos. De man bleek wapens te hebben gestolen uit de kazerne van Leopoldsburg en er werd onder meer gevreesd voor een aanslag op viroloog Marc Van Ranst die moest onderduiken. Het begin van een grote en lange zoektocht die dramatisch zou eindigen op 21 juni, toen het lichaam van Conings werd teruggevonden in het Dilserbos. De man had zich van het leven beroofd. 

De bewoners van de wijk Grote Homo in Dilsen-Stokkem werden een jaar geleden opgeschrikt door overvliegende helikopters en een hele colonne politie- en legervoertuigen. Denny Bonnet maakte het van dichtbij mee: "Toen er mensen begonnen uit te stappen die zwaar bewapend waren, merkte ik dat er iets ernstigs aan de hand was. Toen ben ik de media gaan volgen, en bleek dat het om een zoektocht naar Jürgen Conings ging, die dan zwaar bewapend was."

De zoektocht verschoof zich na die eerste dagen naar het gebied tussen Maasmechelen en Dilsen-Stokkem. Maar ook tijdens die weken werd in de buurt veel gepraat over de hele zoektocht. Uiteindelijk werd de militair pas vijf weken later gevonden, eerder toevallig.  Hij had zich van het leven beroofd. 

De eerste weken daarna werden op de plek waar Conings gevonden is bloemen en kransen neergelegd. Denny Bonnet: "Ik ben dagelijks in het bos om te lopen of te fietsen, dus wij passeren daar regelmatig, maar de rust is daar weergekeerd. Vorig jaar waren daar veel bloemen en kransen, maar als ik daar nu passeer, zie ik dat de bloemen verdord zijn, het is dus wat gaan rusten."

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoordlijn1813.be. Nood aan een gesprek? Dan kan u 24/7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. U kan ook chatten via www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Meest gelezen