"Sarah in genderland": speciaal aanbod over liefde in alle kleuren op VRT NU, mét nieuwe docu Sarah Vandeursen 

Vanaf vandaag toont VRT NU een maand lang een selectie films, podcasts, docu's en series over identiteit en liefde in alle kleuren van de regenboog. Naast internationale topfictie over genderidentiteit, uit de kast komen en de blijvende strijd voor gelijkheid worden ook nieuwe producties aangeboden, zoals "Sarah in genderland". 

"Sarah in genderland"

De tijd waarin meisjes meisjes waren en jongens gewoon jongens is voorbij. En dat is niet zo'n groot taboe meer. In deze tweedelige documentaire onderzoekt televisemaker en zangeres Sarah Vandeursen hoe jonge mensen vandaag omgaan met hun genderidentiteit en welke veranderingen ze ondergaan om zich goed in hun vel te voelen. 

BEKIJK - "Mijn paniek is overgeslagen naar een ongelofelijk respect en het besef dat achter alle cijfers mensen zitten", legt Sarah Vandeursen uit in "De afspraak":

Videospeler inladen...

zoals bij - bijna - alles: dialoog helpt

Sarah Vandeursen

Vandaag worden er lessen over genderidentiteit gegeven in het middelbaar, kan je je geslacht op je identiteitskaart veranderen zonder medische ingrepen en kan je genderneutrale kledij en speelgoed kopen. Toch blijft het een gevoelig thema met een gepolariseerd debat. "Er is nog veel werk om het begrip in onze samenleving te vergroten", aldus Vandeursen. "Maar zoals bij - bijna - alles: dialoog helpt".  

Bekijk in deze trailer hoe Sarah Vandeursen zich onderdompelt in "genderland" en daarbij zichzelf ook niet spaart:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

"Zo geboren"

Naast televisieprogramma's biedt VRT NU ook een reeks films over het onderwerp aan, zoals de recente klassiekers "La vie d'Adèle" en "A single man". Verder is er ook de podcast "Zo geboren", over de zoektocht van Raf en Kenneth Berth. Dertig jaar nadat hij zijn vader verloor aan aids blijft Raf met veel vragen achter. 

In "Zo geboren" volg je hun zoektocht naar Edgard Linmans, de papa van Raf. Samen met podcastmaker Kenneth Berth duikt hij terug in de tijd, in een poging het dubbelleven van zijn vader te begrijpen. Een bijzondere reeks over een man die leek op Freddie Mercury, vrouwenhorloges droeg en een geweer bezat.

OPROEP: In deze podcast gaan Kenneth Berth en Raf in Limburg op zoek naar mensen die Rafs' vader, Edgard Linmans, hebben gekend. Hij heeft onder andere in Zutendaal, Vlijtingen en Munsterbilzen gewoond. Tijdens de jaren 70 en 80 bezocht hij homobars in Limburg, Maastricht en Luik. Hij stierf in 1993. Wie Edgard Linmans heeft gekend mag contact opnemen met Raf via zogeboren@gmail.com of via het antwoordapparaat 0800 62454. Met deze input gaan de makers aan de slag in de laatste twee afleveringen van de podcast.

De reeks wordt op 1 juni ook feestelijk voorgesteld in Hasselt, in samenwerking met Het nieuwstedelijk.

"It's a sin"

In deze bekroonde vijfdelige fictiereeks van schrijver Russel T. Davies, bekend van "Queer as folk" en "Doctor Who", volg je drie homoseksuele mannen die in de jaren 80 samenwonen in Londen. Terwijl ze volop van het leven proberen te genieten, worden ze ook geconfronteerd met de aidsepidemie. 

Alhoewel de reeks hier en daar wat stof deed opwaaien omwille van de expliciete scènes, kwam er ook veel lof voor het sterke scenario en de uitstekende vertolkingen van onder anderen Olly Alexander. "It's a sin" is een humoristische, dramatische en ontroerende reeks over het bruisende homomilieu in het Londen van toen. De reeks is opnieuw beschikbaar via VRT NU.

Meest gelezen