Morgan Stanley: op ineenstorting stablecoins volgt de NFT-crash

De Amerikaanse investeringbank Morgan Stanley moet zich de laatste tijd verantwoorden tegenover klanten die zich zorgen maken over de economische situatie. Een veelgestelde vraag: betekenen de crypto-koersdippen en de ineenstorting van sommige stablecoins een systematischer risico voor de bredere financiële markten?

De laatste weken leken crypto-activa wel aan het detoxen. Na een flinke zuivering (van de overschotten van het goedkoopgeldbeleid van de centrale banken misschien?) veerde de Bitcoin vandaag echter weer licht op, en daarmee ook de andere digitale munteenheden. De wereldwijde kapitalisatie ligt nog steeds boven de symbolische grens van 1 triljoen dollar (1.313 miljard dollar om precies te zijn). Niettemin geven analisten van Morgan Stanley toe dat hun cliënten bezorgd zijn dat speculatieve en andere, met een hefboom werkende crypto-producten volledig zullen instorten.

“Gehypete en leveraged delen van de cryptowereld, zoals gedecentraliseerde financiële diensten (DeFi) en stablecoins die door andere cryptomunten worden gedekt, hebben te kampen met massale liquidaties, nu het steeds duidelijker wordt dat alle hoge prijzen verhandeld zijn op speculatie, met een beperkte reële vraag van de gebruikers”, schreef het analistenteam van de Amerikaanse bank in een rapport.

Morgan Stanley wijst met de vinger naar de cryptomunten die gelijke tred moeten houden met fiatvaluta’s. De enorme groei van de marktkapitalisatie van stablecoins – een verdertigvoudiging sinds begin 2020 – heeft de prestaties van de cryptomarkt beïnvloed, omdat deze digitale tokens betrokken waren bij mechanismen die liquiditeit en hefboomwerking verschaffen, weet cryptonieuwssite CoinDesk.

Greater fool theory‘?

Nu de cryptomarkt er al sinds november niet te best voor staat, werden beleggers de afgelopen dagen dan ook extra opgeschrikt door de ineenstorting van de op twee na grootste stablecoin, TerraUSD (UST). Sommige stablecoins, die niet gekoppeld zijn aan traditionele activa (bijv. de dollar), maar aan andere cryptomunten (zoals UST gekoppeld is aan LUNA, want de creatie/vernietiging van de een gaat niet zonder de ander), zijn steeds belangrijker geworden bij speculatie binnen het DeFi-ecosysteem, aldus Morgan Stanley.

Deze negatieve gebeurtenis verergerde vervolgens de onzekerheden en genereerde een grotere instabiliteit die leidde tot een “bredere herbeoordeling van de prijzen waartegen veel cryptomunten zouden moeten verhandelen”.

Binnen het spectrum van speculatieve activa kijken analisten nu afkeurend in de richting van de zogenaamde non-fungibele tokens (NFT’s), maar ook naar digitaal onroerend goed in de metaverse.

Volgens Morgan Stanley was de reden waarom de meeste mensen deze activa kochten, gebaseerd op de verwachting dat een andere koper ze tegen een nog hogere prijs zou willen kopen; de ‘greater fool theory’ toegepast in de praktijk. Zo werd de klim van Bitcoin naar 20.000 dollar in 2017 al verklaard. Een lezing die jammerlijk pessimistisch blijft tegenover de beloften van de (financieel-)technologische vooruitgang.

Moeilijke start

De NFT-markt heeft een moeilijke start gekend van 2022. De totale NFT-transactieactiviteit daalde van 3,9 miljard tot 964 miljoen dollar tussen midden februari en midden maart, volgens een rapport van databedrijf Chainalysis in mei.

(lb)

Meer