Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Gevangen Russische militair pleit schuldig aan moord op burger in Oekraïne

In Oekraïne heeft de gevangen genomen Russische sergeant Vadim Sjisimarin toegegeven dat hij eerder een Oekraïense burger heeft doodgeschoten zonder reden. Sjisimarin is de eerste Russische militair die in Oekraïne voor de rechter komt wegens oorlogsmisdaden en moord. 

De 21-jarige Russische onderofficier Sjisimarin was met zijn eenheid betrokken bij de Russische invasie in Oekraïne en was actief in de omgeving van de stad Soemi, ten noordwesten van Charkov. Nadat zijn eenheid was verslagen en uiteengejaagd door het Oekraïense leger was hij met vier andere militairen in een auto op de vlucht geslagen. op 28 februari zou hij zonder reden een ongewapende Oekraïense burger van 62 hebben doodgeschoten op straat. 

BEKIJK - De 21-jarige soldaat geeft toe dat hij zonder reden een man op een fiets doodschoot.

Videospeler inladen...

Sjisimarin werd daarna gevangen genomen door het Oekraïense leger en moet zich nu voor de rechtbank in Kiev verantwoorden wegens oorlogsmisdaden en moord met voorbedachte rade. Vandaag heeft hij voor de rechter schuldig gepleit voor de moord. Sjisimarin riskeert een levenslange gevangenisstraf, maar anderzijds lijkt het waarschijnlijk dat hij via een ruil van gevangenen toch naar huis zal mogen terugkeren.

Het Oekraïense gerecht -maar ook internationale instanties- zijn onderzoeken gestart naar oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid door Russische troepen. In gebieden die een tijdlang bezet geweest zijn en recent bevrijd werden door het Oekraïense leger zijn op grote schaal burgers vermoord, mishandeld of verkracht. Dat was onder meer het geval in de stad Boetsja ten noorden van Kiev. 

Volgens Oekraïne zouden er 10.000 gevallen onderzocht worden en zijn er 600 Russische militairen en ambtenaren verdacht van oorlogsmisdaden. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Michelle Bachelet, zegt dat er in het bevrijde gebied ten noorden van Kiev ongeveer duizend lichamen van burgers zijn geborgen.

Meest gelezen