De Azovstalfabriek in Marioepol, of wat er van overblijft. ©  AP

Stadsbestuur Marioepol vreest dat Rusland Azovstalfabriek van de kaart wil vegen: “Elke herinnering aan het Oekraïense verzet moet vernietigd worden”

Wat moet er gebeuren met de Azovstalfabriek in Marioepol nu de laatste Oekraïense strijders, die de gigantische site als laatste bolwerk van het verzet claimden, de aftocht lijken te blazen? Het stadsbestuur van de zuidelijke havenstad vreest dat de Russische bezetter de fabriek met de grond gelijk zal willen maken om de herinnering aan het heldhaftige Oekraïense verzet uit het collectieve geheugen te wissen.

joro
Bron: Ria Novosti, Pravda

De Azovstalfabriek in Marioepol heeft de voorbije weken een haast iconische status gekregen. Maar de gigantische staalfabriek heeft ook enorme schade opgelopen door de wekenlange gevechten en bombardementen die er plaats vonden.

Wat er nog van overblijft, zou ook wel eens een onzekere toekomst tegemoet kunnen gaan. Denis Poesjilin, de Ruslandgezinde leider van de zelfverklaarde volksrepubliek Donetsk, verklaarde in de Russische staatskrant RIA Novosti dat er plannen zijn om van de plek een technologiepark of gewoon een parkgebied te maken.

Denis Poesjilin, de Ruslandgezinde leider van de zelfverklaarde volksrepubliek Donetsk ©  AFP

Op het officiële Telegram-kanaal van de volksrepubliek Donetsk verklaarde Poesjilin dat bij de heropbouw van Marioepol vooral aandacht zal uitgaan naar het bouwen van resortfaciliteiten. Hij stelde ook dat 60 procent van de huizen in de Marioepol onmogelijk nog hersteld kunnen worden

Het stadsbestuur van Marioepol ziet het allemaal met lede ogen aan. “De Russen willen een voor Oekraïne belangrijk industrieel complex preventief vernietigen, net als elke herinnering aan de heldhaftige daad van het Oekraïense leger die er plaatsvond.” Volgens het stadsbestuur is Rusland in feite niet geïnteresseerd in echt herstel van Marioepol, omdat de stad in de toekomst enkel zal fungeren als doorgangsgebied tussen de Krim en het oosten van Oekraïne.

LEES OOK:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER