© VRT - Geert Van Hoeymissen

VRT-vakbonden willen staken op 31 mei: "Afspraken maken over minimumprogramma"

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij de VRT kondigt een staking aan op dinsdag 31 mei uit protest tegen het transformatieplan dat de directie heeft aangekondigd. De vakbonden willen op die dag een stakingspost oprichten en verwachten acties tussen 10 en 13 uur. 

Eind april kondigde de directie van de openbare omroep aan dat ze een transformatieplan wil doorvoeren. Behalve voor een kostenbeparing moet dat plan ervoor zorgen dat er meer op digitalisering wordt ingezet. 

De directie heeft daarbij laten weten dat er 116 naakte ontslagen nodig zijn, 50 natuurlijke vertrekkers kunnen niet vervangen worden en de productie van "Thuis" moet worden uitbesteed aan een privaat productiehuis.

De vakbonden zijn het daar helemaal niet mee eens, zo hadden ze al laten weten. Ze kondigen nu een staking aan op 31 mei. Die dag vindt ook een nationale actiedag van de vakbonden bij de openbare diensten plaats. "Het transformatieplan zorgt voor meer druk op de organisatie en zorgt voor boosheid", legt Carlos Van Hoeymissen van de christelijke vakbond ACV uit. "We roepen daarom iedereen op om die dag te staken en niet te werken."

Minimumprogramma

Of de kijker of luisteraar daar iets van zal merken, hangt af van de afspraken die er zullen worden gemaakt met de directie. Van Hoeymissen denkt dat er wel impact zal zijn voor kijkers en luisteraars. "We zijn geen vragende partij om de uitzendingen op radio en tv te laten doorgaan. We zullen zoals altijd afspraken maken over de veiligheid op het VRT-terrein. We laten het initiatief aan de VRT-directie om ook afspraken te maken over een eventueel minimumprogramma." De socialistische vakbond ACOD VRT spreekt van "solidariteitsbezoeken, muziek en acties tussen 10 uur en 13 uur".

Het overleg met de directie gaat intussen voort. "Maar de staking zet wel meer druk op de alternatieve voorstellen die we doen voor het plan van de directie."

Meest gelezen