AFP or licensors

Afghaanse meisjes gaan in het geheim naar school: "Wees moedig, zo kan niemand je tegenhouden"

In Afghanistan zijn er een aantal scholen die in het geheim toch lesgeven aan tienermeisjes. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC, die een van de geheime klassen kon bezoeken. Het gaat om een verzetsactie tegen de taliban, die nog altijd de middelbare scholen voor meisjes dichthouden.  

Meerdere Afghaanse tienermeisjes volgen in het geheim les ondanks het verbod van de taliban. Dat zegt de Britse openbare omroep BBC, die één van de geheime meisjesscholen kon bezoeken. 

In de bezochte klas zitten zo'n twaalf meisjes die een les wiskunde aan het volgen zijn: "We weten hoe risicovol dit is, maar voor het onderwijs van de meisjes nemen we het risico graag", zegt de leerkracht. "Het blijft de moeite zelfs als ze me arresteren en slaan."

De taliban grepen vorig jaar de macht in Afghanistan. In het begin beloofde de extremistische beweging een tolerante aanpak en meer respect voor vrouwenrechten. Maar in de praktijk leggen de taliban steeds meer vrijheidsbeperkingen op. Vooral het feit dat tienermeisjes niet meer naar school mogen gaan, levert de beweging veel kritiek op.  

Eerder beloofden de taliban de heropening van de scholen in maart, maar dat is tot nu toe niet gebeurd: "We zijn twee maanden verder en de schooldeuren zijn nog steeds dicht", zegt een 19-jarige leerling in de klas. Met het initiatief hopen de leerkrachten en meisjes wat leerachterstand in te halen, maar ze willen vooral ook een boodschap van moed overbrengen: "Wees moedig. Zo kan niemand je tegenhouden", zegt een 15-jarig meisje in de klas.

"Politieke machtsstrijd"

Anderhalve week geleden hebben de taliban aangekondigd dat vrouwen opnieuw hun gezicht in het openbaar moeten bedekken. "Die beslissingen hebben te maken met verschillende politieke en economische factoren", zegt Afghanistan-kenner Martine van Bijlert in De Ochtend op Radio 1. 

Volgens Van Bijlert zijn er binnen de taliban verschillende stromingen die elk een andere kijk hebben op vrouwenrechten:  "Het maakt allemaal deel uit van een politieke machtsstrijd tussen verschillende groeperingen binnen de taliban. Die strijd is op de eerste plaats een gewone politieke machtsstrijd. Maar het thema vrouwenrechten wordt wel gebruikt omdat het net een heet hangijzer is binnen de beweging".

Een andere schokkende beslissing van de taliban de voorbije dagen was de ontbinding van de mensenrechtencommissie. Bij die beslissing speelde vooral het geld een rol: "De taliban hebben net hun eerste budget voorgesteld. Zo hebben ze de institutie die ze naar eigen zeggen niet meer nodig hebben opgedoekt. Zo is de mensenrechtencommissie opgeheven, maar ook de veiligheidsraad en de commissie die de toepassing van de grondwet in de gaten houdt. Dus voor de Taliban was het eerder een praktische beslissing", zegt van Bijlert.

Beluister hier het gesprek met Afghanistan-kenner Martine van Bijlert over de laatste stand van zaken in Afghanistan:

Meest gelezen