foto Radio 2

Gent gedoogt dat er gezwommen wordt in Blaarmeersen ondanks zwemverbod: "Op eigen risico"

De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) zal gedogen dat er nu al in de Blaarmeersen gezwommen wordt ondanks een zwemverbod tot 25 mei. Er zijn, volgens de stad, te veel mensen in het water om in te kunnen grijpen. Zwemmen gebeurt op eigen risico, de uitbater kan onvoldoende redders voorzien. 

De Blaarmeersen in Gent trekt al sinds dit weekend mensen die verkoeling zoeken in het meer hoewel dat officieel nog niet mag. De zomerregeling gaat in Gent pas in vanaf 25 mei. Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) stelde maandagavond nog dat zwemmen te gevaarlijk is omdat de watertemperatuur nog te koud is. Oppositiepartij N-VA en ook meerderheidspartijen Vooruit en Groen konden zich daar niet in vinden en drongen aan op een aanpassing. Daar ging De Clercq niet op in. 

BEKIJK - Het zomerseizoen gaat volgende week woensdag van start in de Blaarmeersen in Gent:

Videospeler inladen...

Het zwemverbod werd echter, ook vandaag, genegeerd. De Clercq beslist daarom nu toch om zwemmen oogluikend toe te laten. Hij legt de verantwoordelijkheid bij de zwemmers.  Uitbater Farys geeft toe niet actief te controleren. "Onze redders houden wel een oogje in het zeil. Zo lang het geen situatie is waarbij men met honderden in het water zit, kan het”, zegt woordvoerder Bruno Pessendorfer. 

Er blijft dus een rode vlag hangen aan het strand en het zwemverbod blijft ook gelden. Er zullen geen mensen meer uit het water gehaald worden. Afgelopen weekend gebeurde dat wel nog, een 50-tal ongehoorzame zwemmers werd door de politie uit het meer geplukt. 

Meest gelezen