Huiskatten in de Duitse stad Walldorf moeten binnen blijven omdat erg zeldzame vogel aan het broeden is

Tot eind augustus geldt een "ophokplicht" voor katten in de Duitse stad Walldorf. Eigenaars die hun kat niet in huis houden, riskeren boetes tot 500 euro. Het lokale bestuur wil op die manier het uitsterven vermijden van de erg zeldzame kuifleeuwerik, een vogel die ook bij ons erg zeldzaam is geworden.

Vanaf april begint het broedseizoen van de "Haubenlerche" of kuifleeuwerik, een bruine vogel met een grote kuif, die in Europa met uitsterven bedreigd is. Net zoals in België is het aantal vogels van die soort in Duitsland de voorbije decennia fors afgenomen. 

De lokale overheid van de stad Walldorf, in de deelstaat Baden-Württemberg, wil de weinige broedparen van de kuifleeuwerik beschermen en op een erg drastische manier. (Lees verder onder de foto).

Een kuifleeuwerik. Foto: Yves Hoebeke.

Zo moeten tot eind augustus alle huiskatten in Walldorf binnen blijven. De eigenaars riskeren een boete als hun kat alsnog buiten opgepakt wordt. De meeste katten in Duitsland hebben of een tattoo of een ingeplante chip en kunnen zo geïdentificeerd worden. 

Als de kat een kuifleeuwerik zou doden, riskeren de eigenaars zelfs een boete tot 50.000 euro, aldus de lokale omroep SWR. Er zijn echter uitzonderingen: zo mogen eigenaars nog wel met hun kat gaan wandelen als die aan de leiband gehouden wordt.

Of veel katten dat leuk vinden, is echter de vraag en de maatregel stuit op heel wat onbegrip bij hun baasjes. Ook lokale kattenasielen vinden de "ophokplicht" voor katten overdreven. Volgens hen dreigen de katten depressief of agressief te worden als ze maandenlang binnen moeten blijven en kunnen ze hun baasjes aanvallen. 

Ook zouden katten niet de enige bedreiging vormen voor broedende kuifleeuweriken, maar ook andere vogels zoals raven. 

Eerder gingen in Nederland stemmen op om katten 's avonds in huis te houden nadat uit een studie bleek dat er jaarlijks miljoenen vogels gedood worden door katten. Daar kwam toen niets van in huis na protest van kattenliefhebbers. Zowel huiskatten als zwerfkatten zijn hoe dan ook roofdieren. 

Meest gelezen